Eveniment

Noua lege ANI: toată averea demnitarilor, din nou la vedere

16.08.2010, 23:49 137

Demnitarii se vor vedea obligaţi să publice din nou pesite-urile instituţiilor declaraţii de avere complete după ce,ieri, Camera Deputaţilor, aflată în sesiune extraordinară, aaprobat noi modificări la Legea privind Agenţia Naţională deIntegritate (ANI).

Legea mai trebuie să treacă şi de Senat, acolo unde, în vară,mai multe prevederi esenţiale pentru controlul averilordemnitarilor fuseseră eliminate, lucru care a atras Bucureştiuluicritici virulente din partea Comisiei Europene.

Potrivit deciziei Senatului, din vară, demnitarii depuneau douădeclaraţii, una confidenţială, cu toate elementele detaliate, iaralta publică, în care lipseau date despre averea membrilorfamiliei, prevedere modificată ieri de Cameră care a decis că toatedatele despre averi sunt publice.

În lege au fost reintroduse comisiile de anchetă de pe lângăCurţile de Apel care verifică veridicitatea declaraţiilor de avere.De asemenea, legea prevede că declaraţiile complete de avere vor fiafişate pe site-urile instituţiilor - cu datele de identificareînceţoşate -, iar formularul declaraţiei va conţine date legate debijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiindadresa imobilelor. Membrii Consiliului Economic şi Social şiliderii de sindicat vor fi obligaţi şi ei să depună declaraţii.

De asemenea, Camera a stabilit reintroducerea în legea ANI atermenului de trei ani după finalul mandatului unui demnitar încare Agenţia poate face verificări, faţă de un an, cum deciseseSenatul.

Comisia Europeană a publicat în vară cel mai critic raportasupra Justiţiei din România de când au început să fie publicateastfel de rapoarte, în urmă cu trei ani.

"Noua lege ANI subminează grav eficacitatea procesului deverificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilornejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate deRomânia la momentul aderării", se arăta în raportul de monitorizareal Comisiei Europene.

Legea a ajuns din nou în dezbaterea Parlamentului după cepreşedintele Traian Băsescu a susţinut, pe temei de tehnicălegislativă, că ea este neconstituţională, lucru acceptat de CurteaConstituţională.

Băsescu a susţinut că are elemente că, dacă lucrurile nu seremediază, aderarea României la spaţiul Schengen, în 2011, ar puteafi compromisă.

Legea mai trebuie să treacă şi de Senat, care este camerădecizională. Deputaţii PSD au absentat de la şedinţa în care s-adezbătut legea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO