Eveniment

Nouă membri, dintre care cinci din BNR, vor asigura Supravegherea Macroprudenţială a ţării

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR face parte din Comitetul pentru Supraveghere. Mediafax Foto

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR face parte din Comitetul pentru Supraveghere. Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

17.02.2014, 21:04 734

Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială, responsabil şi de ges­tiunea crizelor financiare, care trebuia să fie operaţional cel târziu la 1 iulie 2013, va fi în cele din urmă înfiinţat, urmând să fie condus de nouă persoane, din care cinci vor fi reprezentanţi ai BNR, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, şi Valentin Lazea, econo­mis­tul-şef al BNR, îm­preună cu Dan Radu Ruşanu, preşe­din­tele Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele acestei autorităţi, şi doi reprezentanţi ai guvernului de­sem­naţi de primul-ministru vor asigura prima conducere a viitorului Comitet Naţional pentru Supraveghere Macropru­den­ţia­lă. Preşe­din­tele comitetului va fi guvernatorul BNR.

Finanţele au mai publicat şi în octombrie 2013 un proiect de ordonanţă privind înfiinţarea acestui comitet, dar acesta nu a ajuns până acum pe masa guvernului. Între timp au mai apărut unele modificări. În varianta proiectului care a apărut în toamna anului trecut numărul membrilor din conducerea comitetului era limitat la opt, iar din structură lipseau cei doi viceguvernatori ai BNR şi figurau trei reprezentanţi ai Ministerului Finan­ţelor cu rang de ministru sau secretar de stat.

Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială va fi înfiinţat în România după trecerea a peste doi ani de când a apărut recomandarea Comitetului European pentru Risc Sistemic, în decembrie 2011. România are începând din 2007 un Comitet Naţional pentru Stabilitate Financiară, în vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare.

Obiectivul fundamental al noului comitet va fi de „a contribui la salvgardarea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista şocurilor şi prin diminuarea acumu­lă­rii de riscuri sistemice, asigurând pe aceas­tă cale o contribuţie sustenabilă a sectorului financiar la creşterea economică“.

Iar comitetul „nu va solicita şi nu va accepta instruc­ţiuni“ din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat.

Membrii comitetului, precum şi persoanele care au lucrat sau lucrează pentru sau în legă­tură cu activitatea comitetului „nu răs­pund civil sau penal“ pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere macroprudenţială, cu excepţia cazului în care se dovedeşte că au acţionat cu rea-credinţă şi cu neglijenţă gravă, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă. Totodată, desfăşurarea activităţii în cadrul comitetului de către membrii acestuia nu intră sub incidenţa regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese stabilite de legislaţie.


Cine va asigura prima conducere a Comitetului pentru Supraveghere

  • Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

  • Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR

  • Cristian Popa, viceguvernator al BNR

  • Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR

  • Valentin Lazea, economistul-şef al BNR

  • Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

  • Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară

  • Doi reprezentanţi ai guvernului desemnaţi de primul-ministru

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO