Eveniment

Noua recoltă a tăiat peste jumătate din preţul cartofilor, o piaţă de un miliard de euro

Noua recoltă a tăiat peste jumătate din preţul cartofilor, o piaţă de un miliard de euro

Autor: Gabriel Razi

01.08.2011, 00:05 1073

Recolta de cartofi noi, care a ajuns de curând pe tarabele dinpieţe, a împins în jos preţurile la 1,5 lei/kilogram, cu 54% maipuţin decât în urmă cu şase luni, când acelaşi kilogram de cartoficosta 2,75 lei. "Preţurile la începutul anului erau mari pentru căstocurile erau pe terminate. Atunci pe piaţă erau cartofi vechi deanul trecut, acum pe piaţă sunt cartofii noi care nu se pot stocaşi de aceea preţul a coborât", explică Ioan Benea, preşe­dinteleFederaţiei Cultivato­rilor de Cartofi din Ro­mânia (FCCR).

România consumă anual între 3 milioane de tone şi 4 milioane detone de cartofi în fie­care an, care la un preţ mediu de 1,5lei/kilo­gram înseamnă o piaţă de 1-1,5 miliarde de euro, potrivitestimărilor ZF.

Chiar şi la 1,5 lei/kilogram agricultorii care au cultivatcartofi obţin profit, în condiţiile în care Ioan Benea estimează cănivelul costu­rilor se ridică la 0,6 lei/kilogram.

Astfel, un producător care vinde direct în piaţă 10 tone decartofi va încasa în total 3.600 de euro, profitul ridicându-se la2.200 de euro, potrivit estimărilor ZF.

Totuşi, puţini dintre producători ajung să vândă direct în pieţeîn condiţiile în care tarabele sunt controlate de intermediari,explică Ioan Benea.

"Acum, la 30 de kilometri de Bucureşti în comuna Lunguleţupro­ducătorii vând cartofii cu 0,5-0,6 lei/kilogram însă petarabele din pieţele din Bucureşti aceaşi cartofi ajung de trei orimai scumpi. Aceşti intermediari iau grosul câştigurilor. Asta seîntâmplă pentru că nu suntem asociaţi şi organizaţi", spune el.

Calculele ZF sunt confirmate şi de producătorul IlieDumitru din Brezoaia, judeţul Dâmboviţa, care spune la rândul luică numai cei care ajung direct în piaţă obţin acest profit.

"La noi în comună cartofii se vând cu 0,6-0,7 lei/kilogram. Eunu vând acum, aştept toamna să obţin un preţ mai bun", spune IlieDumitru, care a cultivat cartofi pe cinci hectare de teren. Maimult, producătorul spune că un alt motiv pentru preţurile mici dinacest an sunt producţiile şi de două ori mai mari faţă de anultrecut.

"În mod normal, scoteam 10-12 tone/ hectar dar în acest anproducţiile au fost de 20 tone/hectar, cred că voi scoate în jur de100 de tone în total în acest an", spune Dumitru.

Estimările privind producţiile mari de cartofi aleagricultorilor vin după ce anul trecut România a avut cea mai slabăproducţie de cartofi din ultimii cinci ani.

În 2010 producătorii au recoltat 3,2 milioane de tone decartofi, cu 20% mai puţin decât în anul anterior, potrivit datelorMiniste­rului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO