Eveniment

Noul acord cu FMI: concedieri in minerit si cai ferate

19.11.2003, 00:00 18



Noul acord cu FMI, negociat in aceste zile la Bucuresti de autoritatile romane si reprezentanti ai institutiei financiare internationale, va cuprinde masuri de restructurare a sectoarelor minier si cai ferate, inclusiv disponibilizari de personal, a declarat ieri ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.



"Anul 2004 este foarte important si trebuie sa spunem clar ca e nevoie de programe de restructurare a mineritului si a cailor ferate, cu masuri de acompaniament social pentru cei care vor avea de suferit", a afirmat Tanasescu, la conferinta de presa a PSD.



El nu a dorit sa precizeze numarul angajatilor care vor fi disponibilizati din cele doua sectoare .



Potrivit lui Tanasescu, noul acord, de tip precautionary stand-by, "este superior celui incheiat in luna octombrie a acestui an". Negocierile pentru incheierea sa vor continua saptamana viitoare, si ar putea fi prelungite dupa perioada sarbatorilor, daca nu vor fi definitivate toate componentele programului.



Acordul, care nu prevede tragerea de sume de bani decat in cazuri de urgenta, va contine si capitole privind reducerea arieratelor bugetare si comerciale, politica monetara, de curs si politica dobanzilor, politica fiscala si guvernanta administrativa.



Un punct important din viitorul acord pe care guvernul vrea sa-l incheie cu Fondul Monetar International va fi pachetul de masuri care trebuie stabilite si aplicate pentru reducerea arieratelor si prevenirea acumularii de noi datorii.



Finantele se angajeaza ca anul viitor sa reduca ponderea in PIB a arieratelor cu circa 0,5%, de la un nivel actual estimat la 3%.



O masura deja discutata in guvern este infiintarea unor echipe mixte formate din reprezentanti ai Finantelor si ai Ministerului Economiei si Comertului, care vor verifica lunar modalitatea in care companiile de stat isi vor realiza veniturile prevazute in bugetele aprobate, respectiv modul in care isi vor cheltui banii.



Solutia ar fi transferul conturilor companiilor de stat cu pierderi din banci la Trezoreria Statului, astfel incat sa le poata fi urmarite toate fluxurile financiare, reducandu-se riscul acumularii de datorii fata de bugetul de stat. Masura ar putea intampina insa o rezistenta puternica, fiind greu de crezut ca societatile respective pot rezista intr-un astfel de regim. In acelasi timp insa reducerea arieratelor este cruciala pentru realizarea obiectivului de reducere a inflatiei sub 10% anul viitor.



Reprezentantii FMI doresc sa stabileasca impreuna cu guvernul si BNR masuri de temperare a deficitului de cont curent, care se apropie de 5% din PIB.



Ultimul acord al Romaniei cu FMI, un imprumut de tip stand-by in valoare de circa 430 de milioane de dolari, a fost finalizat la mijlocul lunii octombrie. Acesta a fost singurul dintre cele sase acorduri cu FMI pe care Romania l-a finalizat dupa 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO