Eveniment

Noul an şcolar începe cu noi reguli şi scenarii de organizare a cursurilor. Elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori

Noul an şcolar începe cu noi reguli şi scenarii de...

Autor: Ramona Cornea

02.09.2021, 00:07 281

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul să­nă­tăţii, Ioana Mihăilă, au prezentat, miercuri, noile reguli şi sce­narii de organizare a cursurilor pentru cei aproape 3 mi­lioane de elevi care vor începe anul şcolar 2021-2022 pe 14 septembrie.

Astfel, elevii vor merge la şcoală până la atin­gerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar du­pă depăşirea acestei rate de infectare nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale, iar toate cursurile vor trece în online.

„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunos­cute. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de lo­cuitori în localitate, toate creşele grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică. După depăşirea ratei de in­fectare de şase la mie rămân deschise creşele şi grădi­ni­ţe­le, toţi elevii intră în online, cu o singură excep­ţie: învă­ţă­mântul special. De altfel, pentru învăţământul spe­cial activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu ce­rinţe educaţionale speciale învaţă practic să supravie­ţu­iască vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de şase la mie. După depăşirea ratei de infectare de şase la mie nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale“, a declarat Cîmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Sorin Cîmpeanu a motivat alegerea de a ţine şcolile deschise până la această rată de infectare spunând că autorităţile vor face toate eforturile pentru a evita ca elevii să intre în învăţământul online şi în cel hibrid. Rata de infectare luată în calcul pentru şcoli va fi cea din fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează, a mai spus ministrul educaţiei.

„Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni. În ziua de vineri, fiecare şcoală va şti cum funcţionează fiecare săptămână. Doar ziua de vineri. A doua condiţie - rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP. Aceea este cea oficială.“

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a spus că se menţin măsurile de prevenţie în şcoli, respectiv distanţarea fizică, aerisirea claselor şi a tuturor spaţiilor închise, locurilor de luat masa, sălilor de sport. De asemenea, se va menţine şi obligativitatea purtării măştii în spaţiile din interior.

„Am ajuns la un consens asupra tipului de mască purtat. Am recomandat purtarea măştii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit şi cu câteva precizări despre condiţiile pe care măştile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi adaptate: să acopere corect nasul şi bărbia şi am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt uneori folosite pe post de mască“, a explicat Ioana Mihăilă în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO