Eveniment

Noul guvern este făcut pe fugă, deşi PD-L susţine că este o schimbare strategică

Noul guvern este făcut pe fugă, deşi PD-L susţine că este o schimbare strategică

Ministrul desemnat al finanţelor Bogdan Drăgoi (foto 1), cel al economiei Lucian Bode (foto 2) nu au primit din partea parlamentarilor nicio întrebare care să-i incomodeze scăpând "basma curată" spre votul fără probleme care se dă astăzi în plen

Autor: Iulian Anghel

09.02.2012, 00:07 370

Şedinţa de astăzi în care va fi citit şi votat programul ca şi echipa gu­ver­namentală a lui Mihai Răzvan Ungureanu, premierul desemnat, nu va dura mult, du­pă toate probabilităţile: pre­mie­rul îşi va citi programul, vor urma câteva scurte alocuţinuni de încurajare şi apoi votul, pentru că opoziţia PNL, PSD şi PC, nu participă la proces. Aşadar, sunt mari şanse ca după-amiază noul Cabinet să meargă la Cotroceni pentru de­punerea jurământului. Întrebarea este ce se va întâmpla după.

În orice caz, de când s-au afişat în faţa camerelor de luat ve­deri sau CV-urile lor au început să circule, noii mi­niştri au fost "ve­ri­ficaţi" pe toate feţele, iar reproşurile au înce­put să curgă. Nu tine­re­ţea, ci parcursul lor le-a fost reproşat, unii din­tre ei crescând, practic, în umbra foştilor mi­nis­teriabili, ceea ce a făcut opo­ziţia să susţină că avem de-a face cu un ca­binet de "consilieri" - consilieri ai "foştilor".

Însă premierul desemnat i-a susţinut ieri afirmând că îi cunoaşte pe mulţi şi că ei sunt profesionişti, în vreme ce fostul pre­mier, Emil Boc le-a luat apă­ra­rea subliniind că nu ad­mite să se spună că pro­punerile de miniş­tri" sunt "ale lui cutare sau cutare". Viitorii mi­niştri sunt aleşi dintre spe­cialiştii buni, a spus Boc. Dar pledoaria fostului premier a fost, parţial şi involuntar, răsturnată de fostul mi­nistru al dezvoltării Elena Udrea, care a spus că viitorii miniştri au imagine curată şi cu această imagine vor reuşi să crească cota de încredere în guvern. Ei bine, dacă aceasta a fost singura intenţie a schimbării Guver­nu­lui, atunci ea nu face decât să întărească supoziţia că mutarea a fost făcută din raţiuni strict electorale.

În programul de guvernare - deloc dis­cutat ieri de parlamentari pentru că miniştrii propuşi nu au fost luaţi la bani mărunţi cum s-ar fi întâmplat cu opoziţia în sălile de audieri - premierul desemnat a acceptat toa­te sugestiile făcute de partidele din arcul guvernamental (majorarea salariilor şi a pen­siilor, propunere a UDMR, sau impo­zita­rea marilor averi, propunere a UNPR şi altele).

De aceea, astăzi discursul din Parlament al premierului desem­nat ar putea ridica un colţ de văl de pe inten­ţiile sale viitoare.

Viaţa acestui gu­vern nu ar trebui să de­pă­şească, teoretic, 9-10 luni pentru că în toam­nă sunt alegeri legis­la­tive în mod obligatoriu, dar ieri premierul desemnat a pă­rut determinat: "Nu voi fi un prim-ministru care vine în fruntea Guvernului pentru a pleca" - iată o frază care merită atenţie şi în viitor.

În orice caz, el a punctat că respon­sa­bi­litatea pentru gu­ver­na­re nu aparţine doar Gu­vernului şi miniştrilor, ci şi partidelor care com­pun coaliţia.

"Partidele sunt în egală măsură respon­sa­bile pentru modul în care acest viitor guvern, această propunere de guvern, ur­mea­ză să-şi facă treaba. Nu consider că există doar o responsabilitate a mem­brilor Guvernului, ci este o respon­sa­bi­li­tate care se distribuie pe toată compoziţia politică a coaliţiei de guvernare." Vorbind despre responsabilitatea pri­mu­lui-ministru şi a miniştrilor, Ungu­rea­nu a suţinut că nu va ezita să-i înlocuiască pe cei care nu se ridică la înălţimea funcţiilor lor.

Guvernul ar urma să fie învestit, aşadar, fără probleme, după cum arătau ieri toate datele.

Mai rămâne o problemă: cei 17 parla­men­tari ai minorităţilor altele decât cea ma­ghiară. Minorităţile, care tradiţional, votea­ză cu puterea oricare ar fi ea, au ţinut-o de aceas­tă dată în şah, anunţând că vor lua o de­cizie abia astăzi. Dar este puţin pro­ba­bil, deşi nu imposibil, ca minorităţile să facă "figuri", oricum nu au cereri specifice şi nici ne­mulţumiri evidente şi, cum nu speră să fie co­optate în vreo guvernare, nu au nici op­ţiuni politice decât, eventual, la nivel individual.

Premierul desemnat şi-a prezentat ieri lista de miniştri şi în acest proces un singur "defect" s-a produs, anume refuzul de marţi-seară ("din motive personale") a fostului consilier al lui Emil Boc, Andreea Vass, de a prelua portofoliul Economiei, fotoliu pe care a fost instalat ieri deputatul PDL Lucian Bode.

Ungureanu i-a invitat ieri pe cei din opo­ziţie să dea măcar impresia unei cola­bo­rări prin prezenţa lor în Parlament, dar răs­pun­sul a fost: Guvernul este al lui Traian Băsescu, el să şi-l asume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO