Eveniment

Noul guvern a fost învestit cu un vot majoritar, dar a făcut promisiuni care-i vor face viaţa un calvar. Dacian Cioloş este al doisprezecelea premier, care conduce al şaptesprezecelea guvern de după Revoluţie

Ierarhiile au fost deja stabilite. Lângă fotoliul premierului Dacian Cioloş s-a aflat ieri în Parlament cel al lui Vasile Dâncu, ministru al dezvoltării şi vicepremier, „omul PSD-ului“

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

18.11.2015, 00:07 1094

Cu un vot care pare covâr­şitor – 70% din numărul total al parlamentarilor – Dacian Cioloş a fost învestit ieri de Parlament în funcţia de prim-ministru al României şi a depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, el devenind al doisprezecelea premier de după revoluţie.

„Pentru“ învestitura guvernului Cioloş au fost ieri în Parlament 389 voturi, iar „împotrivă“, doar 115. O majoritate confortabilă, s-ar crede. Nu este însă aşa.

Liviu Dragnea, liderul celui mai mare partid parlamentar, PSD, care controlează 197 de voturi (36%) din totalul de 547 de parlamentari, l-a avertizat pe viitorul premier: nu este un vot în alb!

Conducerea PSD a recomandat parlamentarilor să voteze pentru învestitura guvernului pe motiv că situaţia internă şi externă nu ne permite să nu avem guvern.

Pentru învestitură au mai votat PNL, UNPR, UDMR şi minorităţile. Doar ALDE (partidul lui Tăriceanu şi al lui Constantin) şi cei opt parlamentari ai Mişcării Populare au anunţat că votează împotrivă.

Ce vor partidele de la Cioloş? Dragnea, al cărui partid a părăsit neaşteptat guvernarea, vrea, în primul rând, ca acesta să pună în aplicare creşterea salariilor pentru bugetari cu 10%, adoptată de Parlament deja. Şi să nu se atingă de Codul fiscal care reduce TVA.

„De felul în care veţi implementa măsurile depinde dacă în Parlament vom fi parteneri sau adversari.“

Guvernul trebuie să stea departe de „manevrele politice“:

„Vom susţine guvernul Cioloş atâta timp cât vom avea convingerea că îşi desfăşoară activitatea în interiorul mandatului agreat, atât timp cât continuă măsurile economice adoptate de guvernarea noastră, atât timp cât stă deoparte de manevre politice care ar putea duce la destabilizarea sistemului şi actului administrativ, atât timp cât avem certitudinea că acest guvern va pregăti în mod corect şi nepărtinitor alegerile din 2016“. Altfel „îl vom demite!“. „Sper să nu fie cazul!“, a profeţit Dragnea.

Copreşedinta PNL Alina Gorghiu a fost blândă. Ea a susţinut că Cioloş şi echipa sa vor avea în PNL un partener, dar şi o voce critică: „Veţi avea şi o voce critică şi sinceră, atunci când trebuie spuse adevăruri mai puţin favorabile.“ Cioloş a fost împăciuitor cu toată lumea. A promis că va păstra modificările la Codul fiscal şi majo­rările salariale. Dar şi că va menţine deficitul bugetar în limite acceptabile, iar viitoare lege a salarizării va ţine seama de aceste constrângeri.

A mai promis că va organiza alegeri corecte şi va pune ţara pe un făgaş care să nu se întrerupă după încheierea mandatului limitat al acestui guvern.

A modificat, pentru a fi mai convingător, programul de guvernare pentru a treia oară în două zile şi a trecut în el aceste promisiuni. Şi a promis „ascultare“ Parlamentului: „Voi încheia împărtăşindu-vă felul în care acest guvern înţelege să dezvolte o relaţie cu dumneavoastră, parlamentarii României. Noi nu ne dorim şi nu putem să înlocuim clasa politică. Democraţia nu e posibilă fără oameni politici sau partide politice. Momentele în care se apelează la guverne formate din experţi sunt excepţionale. Dorinţa mea şi a echipei mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României, egal cu poten­ţialul uriaş al acestei ţări. Putem face acest lucru doar împreună“.

Aseară guvernul a depus jurământul şi va avea astăzi prima şedinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO