Eveniment

Noul guvern îşi propune să facă ce n-a reuşit nimeni - interoperabilitatea bazelor de date la nivel naţional

Noul guvern îşi propune să facă ce n-a reuşit nimeni...

Autor: Adrian Seceleanu

17.11.2015, 00:00 473
IT-ul, industria care a în­re­gistrat o rată explozivă de creştere în ultimii ani în special pe baza cererii externe şi care a ajuns să deţină astfel o pondere semni­ficativă în economie, este inclus în programul de guver­nare al lui Dacian Cioloş cu un singur obiectiv, însă unul de amploare: interopera­bilitatea ba­zelor de date la nivel naţional.

Unificarea bazelor de date a fost menţionată ca obiectiv de mai multe guverne, însă progre­sele realizate până acum au fost limitate în ciuda inves­tiţiilor semnificative realizate în informatizare de-a lungul anilor.

În mod surprinzător priva-tizarea Telekom nu apare în lista de obiective deşi noul ministru desemnat Marius Raul Bostan a fost timp de ani de zile membru în consiliul de administraţie al operatorului şi astfel nu ar avea nevoie de timp pentru a se documenta în legătură cu situaţia grupului. Programul de guver­nare mai include însă, la alte capitole, obiective legate de zona de IT, respectiv: „îmbu­nă­tăţirea legisla­ţiei privind achiziţiile publice, în sensul simplificării acesteia şi impunerea unei trans­parenţe totale în acordarea con­tractelor publice în administraţia centrală şi locală; introducerea sistemelor de guvernare electro­nică şi a ghişeului unic“.

 

Propunerile din programul de guvernare al lui Cioloş

- Realizarea interoperabilităţii la nivel naţional, coordonată cu UE pentru eficientizarea activităţilor publice în sensul oferirii de servicii digitale cetăţenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO