• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Eveniment

Noul Guvern va trebui să mai aştepte. Preşedintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare: Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este „criză”

Noul Guvern va trebui să mai aştepte. Preşedintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare: Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este „criză”

Autor: Mediafax

05.10.2021, 18:18 755

„Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză” - aşa şi-a început discursul preşedintele Iohannis, după ce moţiunea de cenzură a trecut.

Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare, pentru a le da timp să se întrunească şi să găsească „abordări mature”.

„Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză care este şi europeană şi globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema preţurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament”, declară Iohannis.

Şeful statului afirmă că în ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte: „politicienii s-au obişnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, asta inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu ştiu ce să mai înţeleagă. Este o situaţie complicată”.

Iohannis a dat vina pe USR pentru criza politică, spunând că formaţiunea a plecat din guvern şi a votat împreună cu PSD şi AUR moţiunea de cenzură de marţi: „Este o situaţie complicată, o situaţie care a fost generată - această moţiune şi trecerea ei prin Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe. Haideţi să vedem totuşi ce s-a întâmplat dincolo de aceste declaraţii. USR a fost parte din coaliţia de guvernare. USR a plecat din Guvern şi a votat, USR, împreună cu PSD şi AUR moţiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să-i spuneţi. Acum, însă, suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie. Trebuie să găsim o soluţie, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza preţurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Aşadar, este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice”.

Drept urmare, pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare: „Acum se cere maturitate şi responsabilitate”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: