Eveniment

Noul ministru al energiei spune că vor fi pierdute 112 mil. euro din fonduri UE pe energie

Victor Grigorescu: La acest moment nu avem un program de iarnă aprobat. Asta înseamnă un program care să identifice parametrii în care societăţile din domeniu trebuie să funcţioneze în această perioadă.

Victor Grigorescu: La acest moment nu avem un program de iarnă aprobat. Asta înseamnă un program care să identifice parametrii în care societăţile din domeniu trebuie să funcţioneze în această perioadă.

Autor: Alina Oprea

30.11.2015, 00:04 637

România riscă dezangajări de peste 500 de milioane de lei (112 milioane euro) la proiecte din sectorul energetic finanţate cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2007-2013, din cauză că acestea nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015, potrivit ministrului energiei, Victor Grigorescu.

„Regret că şi noi ne aflăm astăzi între instituţiile care, din păcate, riscă să dezangajeze fonduri europene, vorbim de fonduri în valoare de peste 500 de milioane de lei. Motivul pentru care riscăm - am spus riscăm, pentru că vom depune toate eforturile ca să ne limităm acest risc - dar riscul provine din faptul că proiectele finanţate riscă să nu poată fi puse în funcţiune până la 31 decembrie 2015. Sunt convins că o evaluare mai din timp a acestei situaţii ar fi permis poate identificarea unor măsuri mai potrivite şi să creştem gradul (de absorbţie - n.r.) cu certi­tudine. 500 de milioane de lei este o sumă apreciabilă“, a declarat vineri Grigorescu.

El a precizat că a discutat pe această temă şi cu ministrul fondurilor europene.

 

Plan de restructurare întârziat la Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul a mai declarat că a cerut o informare zilnică privind situaţia Complexului Energetic Hunedoara, com­panie cu probleme finan­ciare, multe cereri de insolvenţă, stocuri de cărbune reduse şi un plan de restructurare a cărui finalizare este în întârziere.

„Există o serie de societăţi din sistemul energetic care au probleme financiare şi se găsesc într-o situaţie com­plicată. Mă gândesc în primul rând la Complexul Energetic Hune­doara. Pe colegii de la Hunedoara i-am invitat la minister, am discutat despre situaţia lor, despre lucrurile care trebuie făcute acolo. Constat şi la Hunedoara, cu regret, că am convenit împreună cu partenerii noştri europeni, dar şi cu instituţii româneşti, un plan de acţiune în vară, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare şi că acest plan de restructurare încă nu este gata. I-am rugat pe toţi colegii să ne concentrăm ca acest plan să fie finalizat în cel mai scurt timp. (...) Este esenţial ca acest plan să fie realizat, suntem în întârziere“, a afirmat ministrul.

 

„Nu avem un program de iarnă aprobat“

El a mai spus că va elabora în regim de urgenţă şi supune aprobării guvernului un program de iarnă, document care ar fi trebuit să fie promovat la începutul toamnei şi să prevadă măsuri pentru aprovizionarea fără întreruperi cu energie la nivel naţional.

„Ministerul Energiei gestionează un comandament de iarnă cu societăţile din coordonare sau din subordine, cu alţi operatori implicaţi în gestiunea reţelelor de distribuţie energie electrică, de gaz, cu societăţile din sistemul hidro­energetic, pentru a ne asigura că putem face faţă cu succes următoarelor luni. Regret că acest comandament l-am convocat eu pentru prima dată în acest sezon, la început de 1 decembrie. Ar fi fost probabil util ca acest comandament să fie convocat la începutul lunii octombrie. La acest moment nu avem un program de iarnă aprobat. Asta înseamnă un program care să identifice parametrii în care societăţile din domeniu trebuie să funcţioneze în această perioadă pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie a României. Ar fi fost util ca acest program să fi fost aprobat încă de la începutul toamnei“, a declarat Grigorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO