Eveniment

Noul ministru: Scăderea bugetului Transporturilor este temporară

Dan Costescu, ministrul transporturilor

Dan Costescu, ministrul transporturilor

Autor: Raluca Ghinea

10.12.2015, 00:04 235

Ministerul Transporturilor dispune de o alocare totală de 11,8 lei în bugetul anului viitor, în scădere cu 7,6% faţă de execuţia preliminată din 2015, însă în funcţie de rezultate suma poate fi suplimentată cu 2 mld. lei, ajungând astfel pe plus cu un miliard de lei faţă de 2015.

„Alocarea totală a Ministerului Transporturilor, de 11,86 mld. lei, este în scădere faţă de anul precedent (execuţia din 2015 - n.r.), dar este doar temporară. Este vorba de noul mecanism convenit cu Ministerul Finanţelor de a păstra o rezervă nealocată la început. Dacă vom avea rezultate bune, suma se va majora cu 2 mld. lei, adică vom ajunge la 13,86 mld. lei, ceea ce ne va duce cu peste un miliard de lei peste anul 2015“, a declarat ieri ministrul de resort, Dan Costescu.

Ministerul Transporturilor se finanţează integral de la bugetul de stat, primind pentru anul viitor 11,86 mld. lei, în scădere cu 7,6% faţă de execuţia preliminată din acest an, de 12,84 mld. lei.

Costescu a punctat că din totalul fondurilor sunt prevăzute în buget în jur de 7,4 mld. lei pentru politica de investiţii în infrastructură, 4,1 mld. lei pentru politica de întreţinere, iar pentru cheltuielile de funcţionare a ministerului circa 29 milioane lei.

„Începem să avem deja infrastructură şi trebuie să o întreţinem. Avem alocate 4,1 mld. lei, în care sunt înscrise şi subvenţiile pentru transport. Din totalul acestora, întreţinerea reprezintă 1,6 mld. lei, iar subvenţiile pentru transport aproape 2 mld. lei“, a punctat ministrul transporturilor.

 

Totalul alocat (din fonduri naţionale şi europene) pentru investiţii în infrastructură

Suma alocată se ridică la 4 miliarde de lei. În funcţie de ritmul de realizare a lucrărilor de investiţii în domeniul transporturilor, fondurile alocate din buget vor putea fi suplimentate cu până la 2 mld. lei, printr-un mecanism deja convenit cu Ministerul Finanţelor. Măsura are scopul de a preîntâmpina eventuale blocaje financiare în situaţia în care lucrările ar fi realizate într-un ritm mai rapid decât se estimează.

Cele mai importante sume se îndreaptă către continuarea proiectelor:

♦ Autostrada Transilvania: 450 mil. lei

♦ Autostrada Lugoj – Deva: 348 mil. lei

♦ Autostrada Sebeş – Turda: 247 mil. lei

♦ Autostrada Câmpia Turzii – Ogra - Tg.-Mureş: 230 mil. lei

♦ Modernizare CF Sighişoara – Coşlariu – Simeria: 542 mil. lei

♦ Modernizare CF km 614 – Gurasada – Simeria: 348 mil. lei

♦ Modernizarea căii ferate Braşov – Sighişoara: 887 mil. lei

♦ Magistrala V Metrou, Etapa I – A Drumul Taberei – Universitate: 558 mil. lei

♦ Magistrala IV Metrou: 270 mil. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO