Eveniment

Noul pariu al guvernului: Economia încetineşte pe final de 2022 şi început de 2023, dar apoi reia creşterea, iar inflaţia scade la 8%. Avansul economic ar urma să fie de 4,6% în 2022 şi de 2,8% în 2023. PIB-ul ar urma să meargă spre 1.400 de miliarde de lei în 2022

Noul pariu al guvernului: Economia încetineşte pe final...

Autor: Răzvan Botea

27.10.2022, 20:21 269

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat, în această seară, varianta de toamnă a prognozei oficiale a guvernului, pe baza căreia Finanţele vor face rectificarea bugetară din această toamnă, a doua din 2022. Potrivit prognozelor, economia încetineşte pe final de 2022 şi PIB-ul creşte, în termeni reali, cu 4,6%. În 2023 însă, economia se redinamizează, potrivit prognozelor, şi creşte cu 2,8%.

Astfel, creşterea economică prognozată de guvern în 2022 este una dintre cele mai pesimiste din piaţă, în linie cu FMI, Comisia Europeană, dar sub prognoza agenţiilor de rating sau majorităţii băncilor, care văd o creştere economică de 5-6%. Pentru 2023 însă, guvernul are una dintre cele mai optimiste prognoze: +2,8%, în condiţiile în care instituţiile amintite nu cred, în general, că economia României poate creşte cu mai mult de 2%. FMI şi Banca Mondială văd însă o creştere economică de peste 3% pentru România în 2023.

„Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii economice la 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul prognozei de vară (+3,7%), în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub influenţa pozitivă a construcţiilor (+5,9%) şi a serviciilor (+3,0%), în condiţiile de oportunitate legate de exploatarea resurselor naţionale şi intrările de fonduri europene”, scrie CNSP în nota care însoţeşte noua prognoză.

Potrivit sursei citate, inflaţia ar urma să stagneze anul acesta şi să scadă anul viitor, la finalul căruia va ajunge la 8%. Salariul mediu net pe 2022 va fi fost la o medie de 3.800 de lei/lună la final de an, ca în 2023 să crească la o medie de 4.235 de lei lunar.

„Îngrijorător este faptul că pentru Germania se aşteaptă o scădere a economiei cu 0,3%. Şi OCDE estimează pentru zona Euro o creştere modestă de numai 0,3%, cu riscuri de contracţii economice în mai multe economii europene în lunile de iarnă (economia Germaniei se aşteaptă să scadă cu 0,7% în 2023, după un avans estimat la 1,2% în acest an)”, mai notează CNSP, la categoria evoluţiilor externe care pot influenţa economia României.

Incertitudinile şi riscurile legate de actualele previziuni economice rămân ridicate, admit autorii documentului citat: „există riscul reducerii ritmului de creştere economică, al comprimării marjelor de profit şi al erodării puterii de cumpărare. Totodată, inflaţia va fi alimentată şi de canalele de transmitere a costurilor ridicate de la producător în preţurile finale la consumator. De asemenea, preţurile mari ale bunurilor din import pun presiune suplimentară pe contul curent.”

Pe de altă parte, sunt premise şi pentru o creştere economică peste aşteptări, susţinută de implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se mai arată în nota prognozei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO