Eveniment

Noul şef al Fiscului îşi stabileşte priorităţile. ANAF va lupta cu grupurile evazioniste puternice

Noul şef al Fiscului îşi stabileşte priorităţile. ANAF va lupta cu grupurile evazioniste puternice

Şerban Pop, noul preşedinte al ANAF: Calea de acţiune directă este urmărirea circuitului banilor, iar aici trebuie îmbunătăţită colaborarea cu alte instituţii inclusiv din domeniul bancar şi cel judiciar.

Autor: Mihaela Claudia Medrega

24.04.2012, 00:03 536

Prioritatea ANAF este lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenţa decizii la nivelul administraţiei fiscale, iar obiectivul Fiscului este să asigure o bună colectare a veniturilor la buget, calea de acţiune directă fiind urmărirea circuitului banilor, afirmă Şerban Pop, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Există grupuri evazioniste cu o capacitate financiară importantă care pot susţine sisteme relaţionale capabile să atingă cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF şi unei aplicări corecte a legii, bazându-se pe posibilităţile financiare şi de influenţă pe care le au. Indiferent căror atacuri vom fi supuşi, vom continua măsurile de reformă în ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agenţia astfel încât să facă faţă acestor provo­cări", afirmă Pop într-un comunicat transmis de ANAF.

Pe termen scurt, activitatea ANAF se va concentra pe domeniile economice cunoscute ca având un grad ridicat de evaziune, respectiv comerţul cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse petroliere) şi comerţul cu legume şi fructe, şi va viza în special măsurile de natură preventivă şi de descurajare a iniţiativelor evazioniste, potrivit lui Pop.

În opinia noului şef al Fiscului, activitatea de combatere a evaziunii fiscale trebuie să aibă ca rezultat încasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu şanse reduse de recuperare, care să devină arierate fiscale pe care statul să le urmărească fără succes, consumând resurse în mod inutil. "Calea de acţiune directă este urmărirea circuitului banilor, iar aici trebuie îmbunătăţită colaborarea cu alte instituţii inclusiv din domeniul bancar şi cel judiciar."

Preşedintele ANAF consideră că trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea Agenţiei să se axeze pe transferul funcţiilor din activităţile de suport către cele operaţionale. "Există un grad ridicat de subiectivism în actul de control, pentru că procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul să fie lăsate la latitudinea unor oameni, fără să fie stabilite criterii foarte clare care să oblige reprezentanţii fiscului să se îndrepte către contribuabili în funcţie de gradul de risc."

Şeful Fiscului ar urma să prezinte în această săptămână premierului o analiză la nivelul ANAF.

"Am început o evaluare a instituţiei şi pot spune că rezultatele de până acum pot fi cu siguranţă îmbunătăţite. Vom adapta administraţia fiscală astfel încât să răspundă obiectivelor care vor fi stabilite de către primul-ministru în urma analizei pe care ANAF i-o va prezenta în cursul acestei săptămâni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO