Eveniment

Nu au facultate, dar castiga peste 1.000 de euro lunar

Nu au facultate, dar castiga peste 1.000 de euro lunar

Cel mai bine platiti angajati fara studii superioare sunt cei care au joburi foarte specializate, cum ar fi electricienii, contructorii de schele metalice, maistrii, frigotehnistii, sudorii sau mecanicii

12.02.2009, 19:37 848

La acestia se adauga agenti de vanzari sau specialisti IT care elaboreaza aplicatii web care si ei pot castiga comparabil cu un absolvent de automatica si calculatoare, cibernetica sau finante-banci.

"Am cunoscut o persoana care lucra in vanzari si care ocupa chiar o functie de conducere chiar daca nu avea studii superioare. Pe de alta parte, sunt absolventi de liceu care dezvolta diverse aplicatii web si care castiga 1.000 - 1.500 de euro sau peste 1.500 de euro intr-o luna", spune Vivien Untaru, general manager la firma de recrutare Von Consulting.
Un salariu de peste 1.000 de euro pentru un muncitor fara studii superioare reprezinta o suma consistenta in conditiile in care salariul mediu brut pe economie in primele 12 luni ale anului trecut a fost de circa 470 de euro.
"Cel mai bine platiti angajati fara studii superioare sunt cei care au joburi foarte specializate, cum ar fi electricienii, contructorii de schele metalice, maistrii, frigotehnistii, sudorii sau mecanicii", spune Gina Dobric, general manager la compania de recrutare Human Capital Solutions (HCS).
Producatorul de utilaje pentru industria chimica Griro Bucuresti are circa 600 de angajati, dintre care 110 sunt sudori. "Sudorii cu experienta angajati in companie pot castiga in jur de 1.000 de euro lunar", spune Radu Balan, directorul general al companiei. El mentioneaza ca partea variabila din venitul lunar al unui sudor poate depasi chiar si de doua ori partea fixa a venitului, in functie de cat de performant este angajatul sau de orele suplimentare pe care le petrece la serviciu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), angajatii care castiga cel mai bine si in cazul carora posibilitatea sa nu fi urmat o forma de invatamant superior este mai ridicata decat in alte domenii sunt cei din industria extractiva (820 de euro), industria miniera (725 de euro) extractia hidrocarburilor si servicii anexe (920 de euro) sau din industria prelucratoare a produselor din tutun (1.170 de euro).
In constructii, salariul mediu net este de circa 500 de euro, insa acesta poate ajunge spre 1.000 de euro in functie de orele suplimentare lucrate si de bonusurile primite.
"Sunt constructori care pot castiga si 1.500 de euro lunar, in functie de anvergura proiectelor in care sunt implicati", spune Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare. In aceasta perioada insa, indiferent de pregatirea educationala, niciun angajat nu mai poate fi sigur de locul de munca, in conditiile in care angajatori din constructii, banking sau productie au concediat atat salariati cu studii superioare, cat si angajati fara facultate. Asadar, cine vor fi angajatii vedeta in 2009: cei cu studii superioare sau cei fara studii superioare?
"Nu credem ca angajarile se vor ghida dupa acest criteriu. Tinand cont ca domeniul constructiilor este unul foarte afectat si el absorbea un numar mare de candidati fara studii superioare, probabil ca balanta se va inclina catre cei cu studii superioare", spune Badea.
Totusi, reprezentantul Lukera & Makler mentioneaza ca si absolventii de studii superioare din anii 2008 si 2009 vor avea dificultati in a se angaja, pentru ca angajatorii isi doresc persoane cu experienta, iar acolo unde nu este nevoie de oameni cu studii superioare, vor prefera sa angajeze candidati fara studii superioare, datorita cerintelor salariale mai mici.
Chiar daca piata fortei de munca este guvernata de instabilitate din cauza crizei financiare, nici salariile si nici pretentiile salariale ale angajatilor fara studii superioare nu vor scadea in acest an.
"Nu cred ca vor exista scaderi salariale pentru angajatii fara studii superioare in 2009. Este posibil insa ca partea variabila a veniturilor sa scada, deoarece foarte multi dintre specialistii din diverse domenii lucreaza pe proiect. De asemenea, nici pretentiile salariale nu vor scadea, deoarece numarul celor cu adevarat buni este in continuare redus", afirma Dobric, de la HCS.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO