Eveniment

Nu numai construcţiile au adus recesiunea, ci şi sectorul financiar

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

09.09.2014, 00:07 748

Intermedierile financiare şi asigurările, construcţiile şi agricultura şi-au diminuat contribuţia la formarea PIB comparativ cu prima jumătate a anului 2013 şi au tras în jos economia, contribuind la revenirea în recesiune tehnică.

Serviciile financiare au ajuns să aibă în primul semestru din 2014 aceeaşi contribuţie la formarea PIB ca şi agricultura, de 2,4%.  În primele şase luni de anul trecut intermedierile financiare şi asigurările contribuiseră cu 3,1% la formarea PIB. În prima jumătate a anului contribuţia construcţi­ilor la creşterea economică a coborât la 4,4%, faţă de 5,9% în S1/2013. În ceea ce priveşte contribuţia la creşterea economică de 2,4% din primul semestru, şi serviciile financiare şi agricultura au avut o influenţă negativă, de - 0,1% fiecare, în timp ce contribuţia construcţiilor a fost de -0,2%.

Serviciile şi construcţiile au fost cele mai lovite în anii de criză. Înainte de criză, creşterea economică s-a bazat preponderent pe consum realizat pe datorie, iar ponderea serviciilor şi a construcţiilor în PIB a urcat, în timp ce contribuţia industriei şi cea a agriculturii au fost în declin.

Criza economică a afectat puternic sistemul bancar, care a acumulat trei ani la rând pierderi, respectiv în 2010, 2011 şi 2012. Anul trecut, în care economia a făcut un salt de 3,5%, a adus şi primele semne de refacere a profitabilităţii, însă revigorarea a fost anemică, profitul la nivelul întregului sistem bancar fiind de doar 49 mil. lei. În primele şase luni din 2014 băncile din sistem au cumulat un rezultat pozitiv de 223 mil. lei, de cinci ori mai mic decât cel raportat pentru S1 din 2013. Piaţa de asigurări a rămas pe pierdere în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO