Hemoragia de bani a fost oprita saptamana trecuta de ministrulfinantelor, Sebastian Vladescu, care a cerut o alta metoda deacordare a banilor, in conditiile in care pana acum toti oficialiiMinisterului Agriculturii intrebati de ZF de ce fac aceasta risipade bani spuneau ca asa "s-a negociat cu Bruxellesul".
Aceasta suma reprezinta aproximativ 10% din suma totala pe careUniunea Europeana a pus-o la dispozitia crescatorilor de bovine cuminim trei vaci, care au primit 125 de euro (500 de lei) anual pecap de animal.
Motivand negocierea cu Bruxellesul, care a avut ca rezultatacordarea subventiilor pe cap de animal date pe baza declaratiilorfacute de fermieri doar pentru ianuarie 2008, autoritatile au lasatsa le curga din mana circa 17 milioane de euro anual, pentru vaciledeclarate de fermieri in urma cu doi ani si care acum nu maifigureaza in activitatea agricola a acestora.
Intrebat de ZF in urma cu aproape jumatate de an de ce faceaceasta risipa, ministrul de resort Mihail Dumitru a spus: "Nu estecorect sa primesti bani pe vacile vandute, dar situatia se vamentine inca trei ani, aceasta fiind negocierea cu Bruxellesul". Ela completat ca agricultorii si-au vandut animalele, dar conformlegislatiei europene, fiind o subventie decuplata de productie,primesc bani pentru animalele care nu exista, singura conditie pecare trebuie sa o indeplineasca fiind aceea de a avea exploatatieagricola (teren si efectiv de animale). Statul roman a acceptatconditia fermierilor de a nu ii obliga sa pastreze numarul deanimale pe care le au in ferma si sa le acorde o subventie peexploatatie care sa se acorde indiferent de productia acestora.
In ianuarie, reprezentantii Ministerului Agriculturiiresponsabile cu negocierea la Bruxelles am declarat pentru ZF: "Nuam plecat de la premisa unor escrocherii, cand au avut locnegocierile cu Comisia Europeana, nu am gandit ca oamenii vor safaca afaceri cu subventii de la stat, ci ca vor sa-si dezvoltefermele".
Acum, cand ministrul finantelor a reprosat reprezentantiloragriculturii "furtul din banii destinati sectorului" prin acordareade subventii si celor care nu mai detin in gospodarii animale si acerut demisia secretarului de stat Adrian Radulescu, s-a gasit osolutie care nici "nu incalca regulamentul european"- cuplarea cuproductia. "Vom folosi alta baza de referinta in functie decantitatea livrata care este conforma cu regulamentul. Pentru 2010vom avea subventii pe vaca de carne, in functie de cantitatea ce sevinde la abator si pe vaca de lapte, in functie de cantitatea delapte livrata in 2009", spune Radulescu, care anunta ca pentrufiecare tona de lapte producatorul primeste 21,9 euro.
Intrebat de ce nu s-a aplicat acest criteriu pana acum,raspunsul lui Radulescu a venit prompt. "Nu ma intrebati pe mine,nu am condus eu ministerul in acesti ani", a spus el. Din 2008 panain prezent scaunul de ministru al agriculturii a fost ocupat perand de trei ministri, Dacian Ciolos, Ilie Sarbu si Mihail Dumitru.Niciunul dintre acestia nu au luat masuri de stopare a pompariibanilor in fermele descompuse.
Spre deosebire de crescatorii de oi, de exemplu, undesubventiile se dau in functie de numarul de animale detinute ladata acordarii banilor, fermierii care si-au inregistrat vitele inianuarie 2008 au primit bani pana in momentul de fata, pe bazadeclaratiilor facute in urma cu doi ani. Astfel, statul a trebuitsa plateasca in fiecare an 180 de milioane de euro fermierilor casubventii pentru un total de 1,2 milioane de bovine, chiar daca inultimii doi ani unii crescatori au mai cumparat animale pentru a-siextinde exploatatia, iar altii le-au vandut si au incasat banii penedrept. Fermierii au primit pana acum din fonduri europene circa500 de lei pe cap de animal, cu conditia sa fi declarat un efectivde minimum trei animale in ianuarie 2008. Astfel, multi romani aumai facut achizitii de animale in ultimii doi ani, trecand de la 2la 3 sau mai multe vaci pentru a se incadra pentru subventii, darstatul a luat in considerare doar datele aferente lunii ianuarie2008.