Eveniment

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este în uşoară scădere, însă capacitatea de testare nu este folosită la maximum

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este în...

Autor: Georgiana Mihalache

10.12.2020, 00:05 307

♦ Numărul mic de teste realizate zilnic, sub capacitatea maximă de care dispune România, menţine rata de infectare la peste 20% pacienţi confirmaţi din numărul total de probe.

Numărul cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19 a intrat în ultimele zile pe o pantă ascendentă, însă datele raportate de autorităţi arată că nu se fac teste la capacitatea maximă a laboratoarelor acreditate, ceea ce influenţează datele privind pacienţii infectaţi. 

Specialiştii, de la medici, la experţi în sănătate publică spun la unison că este nevoie de o testare în masă a populaţiei pentru a identifica purtătorii virusului astfel ca aceştia să se izoleze şi să nu mai răspândească virusul. ZF a scris despre exemplele unor ţări ca Slovacia sau Austria care au avut campanii de testare a populaţiei în weekenduri pentru a descoperi pacienţii pozitivi, dar fără simptome specifice virusului.

În România însă, în zilele libere se prelucrează chiar şi sub 10.000 de teste, de cinci ori mai puţin faţă de capacitatea de testare pentru că laboratoarele lucrează doar probele trimise de direcţiile de sănătate publică, iar testele la cerere nu sunt realizate în zilele libere. În zilele libere, din 29 noiembrie până în 2 decembrie, numărul zilnic de probe prelucrate nu a depăşit 15.000-16.000 de teste, de trei ori mai puţin decât capacitatea maximă de testare din ţară.

Nici ulterior însă numărul de teste nu a fost unul la nivelul maxim care poate fi prelucrat în România, ieri de exemplu fiind efectuate 31.000 de teste. Dintre acestea, 7.365 de pacienţi au fost confirmaţi cu noul virus, ceea ce înseamnă că 23% dintre cei testaţi au COVID-19. Mai mult, sunt judeţe precum Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Brăila, Vrancea unde se prelucrează mai puţin de 100 de teste fiecare pe zi, aceasta fiind capacitatea maximă, potrivit datelor trimise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, la solicitarea ZF. În acelaşi timp, numărul persoanelor decedate se menţine la un nivel ridicat, România având printre cele mai mari rate ale mortalităţii de COVID-19 din Europa. Ieri au fost înregistrate 161 de decese. În total, în secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 1.271 de pacienţi, cel mai mare nivel de până acum. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO