♦ „Angajatorii au aplicat măriri simbolice de salariu, cu obiectivul ca salariaţii să-şi păstreze netul şi să respecte şi acel prag de doi ani vechime.” ♦ O ordonanţă de urgenţă care a intrat în vigoare în ianuarie 2024 spune că angajatorii sunt obligaţi să crească salariile angajaţilor plătiţi cu salariul minim mai mult de doi ani, dar nu există un prag minim de creştere ♦ În total, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a ajuns la aproape 1,09 milioane în septembrie 2024, în scădere cu 41% de la an la an.
Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,09 milioane în luna septembrie a acestui an, cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar. Faţă de anul precedent, numărul contractelor de muncă plătite astfel a scăzut cu 41%, de la 1,86 milioane de contracte în septembrie 2023.
„Unul dintre factorii care au contribuit la scăderea numărului de contracte plătite cu salariul minim poate fi dat de Ordonanţa de Urgenţă 142 din 2021, conform căreia angajaţilor la aceeaşi companie dinaintea anului 2022 care au fost remuneraţi doar cu salariul minim pe economie în toată această perioadă trebuie să li se majoreze salariul începând cu 1 ianuarie 2024. În plus, odată cu majorarea salariului minim pe economie a crescut puţin nivelul salarial general la nivel de companie, pentru a putea rămâne atractivi în piaţă”, a spus pentru ZF Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.
Ordonanţa de urgenţă despre care vorbeşte CEO-ul Prohuman spune că, începând cu 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligaţia de a creşte salariile angajaţilor plătiţi cu salariul minim mai mult de doi ani, atât pentru contractele cu norma întreagă, cât şi pentru cele part-time.