Eveniment

Numărul insolvenţelor a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani: În 2020, peste 5.500 de companii au intrat în insolvenţă, în scădere cu 13%. Cele mai multe insolvenţe deschise anul trecut au fost în sectorul comerţului cu ridicata

Insolvenţele companiilor mari, cu o cifră de afaceri  mai mare de 0,5 mi­lioane euro, a ajuns la doar 301 în 2020, faţă de 444 insolvenţe în 2019.

Insolvenţele companiilor mari, cu o cifră de afaceri mai mare de 0,5 mi­lioane euro, a ajuns la doar 301 în 2020, faţă de 444 insolvenţe în 2019.

Autor: Miruna Diaconu

18.02.2021, 09:00 139

♦ Insolvenţele companiilor mari, cu o cifră de afaceri  mai mare de 0,5 milioane euro, a ajuns la doar 301 în 2020, faţă de 444 insolvenţe în 2019.

Numărul insolvenţelor a fost la cel mai mic nivel din ultimii ani, iar măsurile guver­na­men­tale de sprijin a mediului de afaceri a contribuit semnificativ. În 2020, marcat de criza pandemică, numărul insolvenţelor a fost de doar 5.564, în scădere cu 13% faţă de anul anterior, când au fost raportate 6.384 de insolvenţe, conform Studiului Insolven­ţelor România 2020 realizat de Coface, unul dintre cei mai mari asigurători ai Europei.

„Anul trecut a înregistrat un mix atipic şi paradoxal pentru mediul de afaceri. Măsurile privind distanţarea socială în contextul pandemiei de Covid-19 au generat efecte negative importante în mediul de business. În ciuda acestui fapt, insolvenţele au scăzut la minimul istoric şi raportul regenerării mediului de afaceri arată cel mai bine, înregistrând cele mai puţine întreruperi de activitate raportate la companiile nou înfiinţate. Pe de o parte, această evoluţie arată eficienţa ridicată a măsurilor de sprijin, care trebuie migrate gradual de la subvenţionare către stimulare prin investiţii şi facilitarea accesului la capital. Pe de altă parte, cred că anul curent va aduce provocări suplimentare pentru revenirea pe creştere generalizată a companiilor, din cauza îndatorării adiţionale, rostogolirii creditelor îngheţate anul trecut şi presiunilor salariale”, spune Iancu Guda, services director, Coface România, în cadrul conferinţei de presă organizată de Coface.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO