Eveniment

Numărul pacienţilor cu coronavirus din terapie intensivă a rămas la peste 200 în ultimele două săptămâni. Medicul Virgil Musta: Pacienţii de la terapie intensivă sunt cazuri grave, vindecarea se face în timp îndelungat

Virgil Musta, medic, membru în comisia Ministerului Sănătăţii pentru managementul COVID 19: Între 2 şi 3 săptămâni durează procesul de vindecare în secţiile de ATI

Virgil Musta, medic, membru în comisia Ministerului Sănătăţii pentru managementul COVID 19: Între 2 şi 3 săptămâni durează procesul de vindecare în secţiile de ATI

Autor: Georgiana Mihalache

27.04.2020, 00:08 1672

Numărul pacienţilor internaţi în secţiile de terapie intensivă (ATI) din spitalele care tratează cazurile de coronavirus variază în jurul a 250 de persoane în ultima săptămână. Secţiile de ATI primesc pacienţii în stare critică, în general cu alte afecţiuni asociate. Autorităţile au anunţat că sunt 2.600 de paturi de terapie intensivă

80% dintre infecţiile cu noul virus nu sunt grave, potrivit unei analize a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă publicată în martie. Din totalul pacienţilor confirmaţi, 2% se află în secţiile de terapie intensivă. Procesul de vindecare pentru pacienţii din ATI durează până la două-trei săptămâni.

Secţiile de terapie intensivă ale spitalelor care primesc exclusiv pacienţi cu coronavirus aveau vineri 241 de pacienţi internaţi, iar numărul persoanelor internate în ATI a rămas constant în ultimele două săptămâni, la peste 200 de cazuri.

Capacitatea României în secţiile ATI este de 2.600 de paturi, din cele mai recente date oferite de autorităţi, iar în total sunt peste 1.300 de ventilatoare pentru cazurile critice. Paturile de ATI includ aparate de ventilaţie, monitoare, defibrilatoare, electrocadiografe.

Medicul Virgil Musta, care se ocupă alături de echipa de medici din Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara şi a fost numit recent membru în comisia Ministerului Sănătăţii pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19, a explicat pentru ZF că pacienţii din ATI se refac cu greu, existând şi alte afecţiuni asociate în cazul acestora.

„Pacienţii de la terapie intensivă sunt cazuri grave, critice, iar evoluţia bolii merge foarte greu la aceşti pacienţi. Vindecarea lor se face în timp îndelungat, decesele, din păcate, sunt cele care pot scurta boala. La terapie intensivă este un proces de durată şi este cam greu să reuşim să-l schimbăm. Acolo apar tulburări complexe ale organismului“, a spus medicul Virgil Musta.

El a explicat că singura metodă pentu a nu aglomera secţiile de terapie intensivă este prevenţia şi intervenţia rapidă a medicilor. „În momentul când avem pacienţi confirmaţi, trebuie să iniţiem o terapie cât se poate de precoce pentru a nu ajunge în formele severe de boală. Şi atunci însă sunt unii pacienţi a căror imunitate duce la cazurile severe“, a mai spus Virgil Musta.

În Spitalul de boli infecţioase din Timişoara, pe secţia de ATI sunt internaţi 9 pacienţi, dar mai sunt pacienţi internaţi şi pe celelalte spitale suport, atât din Timişoara, cât şi din restul spitalelor din ţară. „Între 2 şi 3 săptămâni durează procesul de vindecare în secţiile de ATI, din păcate, au fost destul de puţini care s-au vindecat. Sunt pacienţi cu comorbidităţi“, a mai spus Virgil Musta.

Dacă la începutul lunii aprilie erau 57de pacienţi internaţi la ATI, în trei săptămâni numărul a crescut de patru ori, până la 241 de pacienţi în terapie intensivă raportaţi vineri, 24 aprilie. Numărul de pacienţi internaţi la ATI reprezintă un indicator pe care statele afectate de epidemia coronavirusului îl analizează pentru a gestiona resursele sanitare, astfel încât sistemele de sănătate să nu se prăbuşească sub presiunea unui număr mare de internări pe secţiile de terapie intensivă.

În România, din informările autorităţilor se poate observa însă că mulţi dintre pacienţii decedaţi erau deja internaţi în secţiile de anestezie şi terapie intensivă, având de asemenea şi alte afecţiuni asociate.

Vineri, 24 aprilie, a fost prima zi de la primul caz confirmat cu coronavirus în România când numărul de pacienţi vindecaţi şi externaţi a depăşit numărul de pacienţi confirmaţi. Şi Italia, de exemplu, una dintre cele mai afectate ţări din Europa de răspândirea noului virus, a înregistrat în 23 aprilie un număr de vindecaţi mai mare decât cel de noi pacienţi confirmaţi.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 10.417 de persoane, cu 321 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor şi în scădere faţă de ieri, informează Grupul de comunicare strategică. 

În total sunt 2.817 persoane vindecate care au fost externate.

Pe teritoriul României, în carantină institu­ţionalizată sunt 12.200 de persoane, iar alte 27.400 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO