Eveniment

O comisie va analiza cum se va putea recupera o parte din circa 20 mil. euro daţi de stat la Jucu

Autor: Vasile Magradean

29.09.2011, 16:06 484

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul român pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Valentin Cuibus, şeful grupului de consilieri PSD din CJ Cluj, grup care a propus înfiinţarea comisiei, a declarat, joi, că trebuie să se analizeze în ce măsură Nokia şi-a îndeplinit obligaţiile conform contractului încheiat cu CJ Cluj, transmite Mediafax.

"Am decis înfiinţarea unei comisii care trebuie să vadă în ce măsură Nokia şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le avea conform contractului şi să analizeze contractul. Trebuie să vedem şi în ce măsură se va putea compensa o parte din suma care a fost investită de CJ şi de Guvernul României pentru utilităţile de la Jucu, aici având ca precedent situaţia de la Bochum, Germania, pentru că acolo ei au plătit către comunitatea locală o mare parte din bani în momentul plecării. Este vorba despre circa 20 de milioane de euro", a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, în spatele deciziei Nokia de închidere a fabricii de la Jucu ar putea sta şi alte motive, "poate economice, poate politice".

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, la rândul său, că această comisie va face o analiză a respectării contractului pe care CJ l-a încheiat cu compania Nokia şi va veni cu propuneri în faţa plenului pentru a vedea în ce măsură "există posibilitatea de a acţiona într-o anumită formă sau care sunt măsurile pe care CJ trebuie să le ia având în vedere această reziliere unilaterală din partea Nokia".

"Contractul pe care îl avem cu Nokia, conform voinţei părţilor de la acea vreme, din 2007, este confidenţial. În ceea ce mă priveşte, doresc să respectăm această clauză până în momentul în care Nokia va solicita oficial această reziliere. După ce această clauză nu va mai fi confidenţială, el va fi un contract public, cu condiţia să nu existe o clauză şi după încetare", a spus Tişe.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO