Eveniment

O decizie ce ar putea reseta întregul joc: ministrul finanţelor acuză PSD că a început demersurile pentru reîntoarcerea la OUG/114

Florin Cîţu, ministrul finanţelor

Florin Cîţu, ministrul finanţelor

Autor: Iulian Anghel

10.02.2020, 00:07 2301

PSD a făcut primii paşi ca să respingă OUG 1/2020 care modifică OUG 114/2019, cu scopul de a se reîntoarce la controversatele norme care instituiau taxa pe activele bancare sau puneau condiţii grele pentru fondurile private de pensii,  a acuzat la finalul săptămânii trecute ministrul interimar al finanţelor, Florin Cîţu.

Luarea de poziţie a ministrului a venit după ce, joia trecută, Comisiile economică şi de buget din Senat, controlate de PSD, au respins OUG 1/2020 prin care guvernul Orban a modificat OUG 114/2018. Cu un singur cuvânt strecutat în titlul pro­iectului de lege, PSD ar putea reseta întregul joc. Practic, în loc de „Proiect de lege de APROBARE a...”,  senatorii au votat „Proiect de lege de RESPINGERE a...“. Ordonanţa 1/2020 a fost aprobată în urma unei angajări de răspundere a guvernului în faţa Parlamentului, dar ea trebuie promovată în Parlament, ca proiect de lege de aprobare a ordonanţei. Camera decizională este Camera Deputaţilor, dar înverşu­narea cu care senatorii PSD au votat respingerea proiectului nu este de bun augur.

„PSD vrea să respingă OUG 1/2020 în Parlament! De ce? Simplu. Prin această ordonanţă le-am îngheţat salariile şi sunt disperaţi. Nu-i interesează stabilitea economică a României, este vorba doar despre buzunarul lor! Vor salarii mai mari cu orice preţ. Credeţi că le merita? Al doilea motiv este OUG114/2018. Vor să resusciteze ordonanţa care a destabilizat economia României în 2019. Ordonanţă care a alungat investitorii, a distrus sectoare întregi din economie, a amânat vânzarea licenţelor 5G“, a scris Cîţu pe Facebook.

Ordonanţa 1/2020 a modificat OUG 114 în punctele cheie (bănci, energie, telecom) dar reglementează multe alte aspecte, plecând de la îngheţarea unor venituri salariale până la interdicţia de a cumula pensia publică cu salariul public sau de a permite detaşările din companii în sectorul public.

OUG 1/2020 a abrogat, de la 1 ianuarie 2020, taxa pe activele finan­ciare. A fost abrogat, de asemenea, art. 90 din OUG 114/2018 care instituia obligaţii suplimentare de capital social minim pentru fondurile de pensii administrate privat.

De asemenea, ordonanţa prevede că normele instituite de OUG 114, în privinţa energiei încetează, după cum urmeză: comercializarea cu un preţ de 68 lei/MWh a gazelor naturale către consumatorii casnici şi producătorii de energie termină îşi încetează obligativitatea la 30 iunie 2020; comercializarea energiei electrice în termenii OUG 114 încetează la 31 decembrie 2020.

Ordonanţa 1 mai desfiinţează controversatul Fond de Dezvoltare şi Investiţii  şi mai prevede că indemnizaţiile pentru funcţii de demnitate publică sunt îngheţate la nivelul lui 2019, indemnizaţiile de hrană pentru poliţişti sunt îngheţate tot la nivelul lui 2019, iar cumului salariului în sectorul public cu pensia publică este interzis.

Dacă acest proiect de lege de aprobare a OUG 1/2020 va respinge ordonanţa, atunci se revine, practic, la sitaţia de dinainte, cu toate cumplita harababură pe care o va genera un astfel de demers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO