Eveniment

O echipă de scafandri din cadrul Forţelor Navale Române distruge o mină marină în Eforie

O echipă de scafandri din cadrul Forţelor Navale...

Autor: Andreea Tobias

31.07.2022, 21:20 47

O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forţelor Navale Române, specializaţi în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, execută duminică seara o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă.

Misiunea are loc la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie.

Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenţia scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii.

Imediat, conducerea Forţelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenţie în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei şi eliminarea pericolului din apele teritoriale româneşti, informează MApN.

Ulterior, sursa citată a informat că mina a fost distrusă. Echipa de scafandri ai Forţelor Navale s-a deplasat la faţa locului cu două ambarcaţiuni rapide.

Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigaţia în siguranţă, în apele teritoriale româneşti, au transportat mina într-un raion de siguranţă şi au distrus-o prin explozie.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Rusia în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenţie a Forţelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO