Eveniment

O gospodărie din România are, în medie, venituri de 3.000 de lei pe lună

O gospodărie din România are, în medie, venituri de...

Autor: Adelina Mihai

08.06.2017, 00:00 431
Deşi au obţinut venituri cu 10% mai mari anul trecut faţă de 2015, familiile din România au avut în 2016 cheluieli mai mici prin comparaţie cu anul anterior.

O gospodărie din România a avut, în medie, venituri lunare de 2.945 de lei anul trecut, nivel în creştere cu aproape 10% fa­ţă de anul 2015, arată datele Institutului Naţional de Statis­tică.

România are în total 7,4 milioane de gospodării (la o po­pulaţie de circa 19,7 milioane de persoane), iar cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării provine din salarii (58,7% din total în 2016). De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit şi veniturile din prestaţii sociale, adică din pensii, şomaj, indemnizaţii pentru creşterea copilului etc. (22,6%), veniturile din agri­cultură (2,8%), veni­turile din activităţi neagricole indepen­dente (2,5%) şi cele din pro­prie­tate şi din vân­zări de ac­tive din patri­moniul gospo­dăriei (1,3%). O pondere im­por­­tantă deţin şi veniturile în natură (10,6%), în prin­cipal, con­travaloarea consu­mului de produse agroa­li­men­­tare din re­surse proprii (9,3%). În ceea ce priveşte struc­tura veni­tu­rilor pe persoană, datele INS arată că, în medie, un mem­bru al gos­po­dăriei a obţinut venituri medii în valoare de 1.112 lei pe lună în 2016. Totuşi, există diferenţe semnificative în ceea ce pri­veşte veniturile populaţiei în funcţie de mediul de rezi­den­ţă: un membru al unei gospodării din oraş a obţinut anul tre­cut venituri, în medie, cu 52% mai mult decât unul din mediul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO