Eveniment

O idee extrem de interesantă: Un fost şef al NATO vrea ca celebrul Articol 5 ("toţi pentru unul, unul pentru toţi") să se aplice pentru ţările NATO şi în domeniul economic

O idee extrem de interesantă: Un fost şef al NATO vrea...

Autor: Ştefan Stan

10.06.2022, 17:27 2028

 Un fost şef al NATO solicită crearea unei versiuni economice a promisiunii de apărare reciprocă din articolul 5 care defineşte alianţa militară transatlantică, pentru a contracara coerciţia comercială a statelor autoritare.

Anders Fogh Rasmussen, fostul prim-ministru danez care a fost secretar general al NATO între 2009 şi 2014, va anunţa vineri un plan pentru ca aliaţii occidentali şi alte democraţii să răspundă mai eficient la ameninţările economice din partea unor ţări precum China şi Rusia.

"Propunerea noastră este inspirată de articolul 5 al NATO, care prevede că un atac militar asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor", a scris Rasmussen într-un raport scris împreună cu Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO. "Scopul este de a produce aceeaşi descurajare şi solidaritate în domeniul economic între democraţii pe care NATO o produce în domeniul securităţii.

"Este timpul să le spunem bătăuşilor că, dacă vor lovi pe unul dintre noi în ochi, vom răspunde cu toţii", au adăugat ei.

Ideea este vehiculată în contextul în care liderii occidentali se pregătesc să se reunească luna aceasta în Spania pentru un summit NATO şi în Germania pentru un summit G7, unde se vor confrunta cu modul cel mai bun de a face faţă războiului economic, precum şi ameninţărilor tradiţionale de securitate.

Urgenţa abordării agresiunii economice din partea naţiunilor autoritare a crescut în urma confruntărilor comerciale ale Chinei cu Australia şi Lituania, precum şi a utilizării de către Rusia a resurselor sale naturale ca armament în confruntarea cu Occidentul în legătură cu Ucraina.

Rasmussen şi Daalder propun ca un angajament economic în temeiul articolului 5 să fie pus în aplicare prin intermediul structurilor existente, cum ar fi G7, care a fost revigorat, împreună cu NATO, de răspunsul coordonat al Occidentului la războiul din Ucraina. Însă autorii au declarat că ar trebui "implicate" şi alte democraţii şi că ar putea fi necesară înfiinţarea unei organizaţii de sine stătătoare pentru a gestiona noua garanţie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO