Eveniment

O întâlnire Zelenski-Putin prinde contur. Oficial ucrainean: Condiţiile sunt suficiente pentru un summit

O întâlnire Zelenski-Putin prinde contur. Oficial...

Autor: Mihai Draghici

29.03.2022, 15:50 239

Un membru al delegaţiei ucrainene la negocierile din oraşul turc Istanbul afirmă că acum sunt "condiţii suficiente" pentru un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

"Rezultatele reuniunii de astăzi, de la Istanbul, sunt suficiente pentru o întâlnire la nivel de şefi de stat", a declarat David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei.

Până în prezent, Rusia a respins ideea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, argumentând că mai întâi trebuie să avanseze negocierile.

David Arahamia a declarat că Ucraina insistă pentru "un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate". "Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm", a afirmat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc "discuţii substanţiale" şi "constructive" cu partea ucraineană.

"Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO