Eveniment

O întrebare: în ce măsură vor putea corecta fondurile europene deficitul bugetar, scăpat complet de sub control? Deficitul bugetar a ajuns al 3,24% din PIB în primele patru luni din 2024

Roxana Mircea, managing partner REI Finance: Este o catastrofă. Nu sunt bani, este blocaj total pe fonduri europene.

Autor: Răzvan Botea

02.06.2024, 10:01 1880

Evoluţia spulberă orice speranţă că deficitul bugetar al României s-ar mai putea încadra în ţinta de 5% din PIB până la finalul anului ♦ În aceeaşi vreme însă, investiţiile din fonduri europene au scăzut, dar investiţiile din fonduri bugetare s-au triplat ♦ În continuare sunt pe masă 100 mld. euro fonduri europene pentru investiţii în România în 2024 şi în anii următori.

În ce măsură vor putea corecta fondurile europene deficitul bugetar? Este o întrebare firească în contextul în care bugetul României este strâns cu uşa de majorările din sectorul bugetar, dar şi de creşterile de pensii şi de decontări de medicamente, dar pe masă sunt 100 mld. euro în fonduri europene pentru investiţii.

Este inexplicabil că guvernul Marcel Ciolacu, cu bagheta finanţelor în mâna lui Marcel Boloş, a bugetat creşteri ale cheltuielilor de numai 10%, iar acum, la patru luni din an, cheltuielile cresc cu un ritm triplu. Într-un an electoral, creşterea cheltuielilor sociale este inevitabilă, însă un reglaj, într-o oarecare măsură, ar putea fi din folosirea fondurilor europene, în condiţiile în care în continuare sunt disponibile 100 mld. euro din fonduri europene în 2024 şi în anii următori, prin mai multe programe, de la PNRR la fonduri structurale.

În primele patru luni din an, însă, cu bugetul în aer, guvernul a investit mai puţin din fonduri europene decât în aceeaşi perioadă din 2023. În aceeaşi vreme, investiţiile publice din fonduri bugetare s-au triplat, de la 7 mld. lei la 21 mld. lei. Ce s-a întâmplat? Roxana Mircea, managing partner la REI Finance, companie de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene şi ajutoare de stat, spune că scăderea se simte mult mai puternic în piaţă şi sunt întârzieri la plăţi pe aproape toate programele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24