Eveniment

O întrebare pentru cabinetul Ciucă: de ce în guvern există doar un ministru femeie?

O întrebare pentru cabinetul Ciucă: de ce în guvern...

Autor: Adelina Mihai

29.11.2021, 08:30 212

Doar o femeie – Gabriela Firea, ministrul tineretului şi al familiei – şi-a făcut loc în cabinetul condus de premierul Nicolae Ciucă Şi în fostul cabinet, condus de Florin Cîţu, exista doar o femeie ministru: Raluca Turcan, fostul ministru al muncii Femeile reprezintă 47% din totalul celor 5 milioane de salariaţi din România.

România stă bine la capitolul implicării femeilor în mediul economic – 47% din totalul salariaţilor de pe plan local sunt femei -, însă în ultimele două guverne a existat doar câte o femeie care să ocupe rol de ministru. Gabriela Firea, ministrul tineretului şi al familiei, este singura femeie din cabinetul condus de premierul Nicolae Ciucă, iar Raluca Turcan, fostul ministru al muncii, era singura femeie din guvernul Florin Cîţu. Ce consecinţe poate avea un număr redus de femei lider într-o organizaţie?

„Studiile efectuate şi experienţa internaţională demonstrează că participarea femeilor în orice fel de organizaţie, privată sau publică, inclusiv în guverne, contribuie la creşterea economică, obţinerea unor perfomanţe financiale ridicate, inovaţie, la dezvoltarea societăţii şi la o adevărată democraţie atunci când ele sunt implicate la o scară largă. Femeile au un mod diferit de leader­ship, mult mai inclu­zive,  aduc un suflu nou, cu empatie, o mai bună înţelegere a dinamicii locului în care lucrează, echilibru în echipe, compasiune, sunt mult mai aplecate spre responsabilitate socială şi sustenabilitate reprezentând o resursă foarte valoroasă la nivelul întregii societăţi“, a explicat Violeta Ciurel, profesor în cadrul şcolii de afaceri ASEBUSS.


La începutul acestui an,  22 de ţări aveau femei

ca preşedinte de stat sau guvern,

reprezentând 5,9% din tota­lul şefilor de stat şi 6,7% din totalul şefilor de guvern.


Participarea în mai mare măsură a femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel guvernamental nu este doar o chestiune de echitate socială, ci este benefică la nivelul societăţii, având un impact pozitiv asupra politicilor publice ce afectează vieţile oamenilor, spune Virginia Oţel, copreşedinte la nivel global în cadrul organizaţiei PWN Global (Professional Women’s Network), o reţea globală care sprijină ascen­siunea femeilor în poziţii de leader­ship în vederea accelerării echilibrului de gen în structurile de conducere.

„Cercetările şi practica au arătat că femeile au o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea productivităţii. Multe studii din mediul de business au demonstrat că numirea femeilor în poziţii de conducere la nivel executiv sau în consilii de administraţie a condus la creşterea profitului. Dacă putem extrapola, atunci numirea mai multor femei în roluri ministeriale  poate conduce la o eficienţă mai mare a procesului guvernamental. Sunt foarte multe femei cu competenţe profesionale şi de leadership excepţionale care pot contribui la creşterea calităţii procesului de guvernare. Şi sper că sunt şi mulţi bărbaţi care sprijină o conducere echilibrată de gen, atât în mediul de afaceri, cât şi în cel guvernamental“, a adăugat Virginia Oţel. În plus, perspectivele diferite ale femeilor la dezbateri duc la luarea unor decizii mai bune, în condiţiile unei educaţii, calificări şi experienţă adecvate. 


Perspectivele diferite ale femeilor la dezbateri duc la luarea unei

decizii mai bune, în condiţiile unei educaţii, calificări şi experienţă adecvate.


„În mod deosebit, în perioada de pandemie s-a demonstrat că femeile lider au fost mult mai eficiente decât bărbaţii, au fost mai rezistente la stres în ciuda obligaţiilor multiple şi au demonstrat că acele abilităţi interper­sonale ale femeilor sunt cele care vor ajuta şi în perioada postpandemie“, a adăugat Violeta Ciurel.

La începutul acestui an,  22 de ţări aveau femei ca preşedinte de stat sau guvern, reprezentând 5,9% din tota­lul şefilor de stat şi 6,7% din totalul şefilor de guvern.

„Procentele sunt mai încura­jatoare în privinţa structurii mem­brilor de guverne:  în 13 ţări,  femeile re­pre­zintă peste jumătate din mem­brii guvernelor -  Nicaragua, Austria, Suedia, Belgia, Albania, Ruanda, Costa Rica, Andorra, Canada, Finlan­da, Franţa, Spania“, a adăugat Violeta Ciurel. În sectorul privat, sunt tot mai multe ţări în care, prin lege, au fost impuse cote pentru structura consi­liilor de administraţie pentru compa­niile listate, iar Norvegia, Franţa, Bel­gia şi Spania au făcut reale progrese în acest sens.

„Legislaţiile lor includ şi aspre sancţiuni pentru neatingerea cotelor în termenele menţionate“, a concluzionat Violeta Ciurel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO