Eveniment

O lege a lobby-ului va fi adoptată în Parlament abia după ce toţi actorii implicaţi vor fi fost consultaţi

De la stânga la dreapta: Mircea Geoană (senator PSD), Bogdan Ciucă ( preşedinte Comisiei juridice a Camerei Depuţatilor), Laura Florea (preşedinta Asociaţiei Registrului Român de Lobby), Cristian Dimitriu (director editorial Mediafax Group), Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei Deputatilor), Lucyna Gutman-Grauer, membră a Society of European Affairs Professionals şi Leonard Orban, preşedintele CA al Institutului European din România. Foto Octav Ganea

De la stânga la dreapta: Mircea Geoană (senator PSD), Bogdan Ciucă ( preşedinte Comisiei juridice a Camerei Depuţatilor), Laura Florea (preşedinta Asociaţiei Registrului Român de Lobby), Cristian Dimitriu (director editorial Mediafax Group), Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei Deputatilor), Lucyna Gutman-Grauer, membră a Society of European Affairs Professionals şi Leonard Orban, preşedintele CA al Institutului European din România. Foto Octav Ganea

Autor: Valentina Postelnicu

28.01.2014, 20:36 574

Unul dintre cele mai discutate şi disputate proiecte de acte normative – legea lobby-ului - va mai întârzia până să devină normă după ce ieri, la un seminar organizat de Mediafax, a fost limpede că asociaţiile de profil se opun prevederilor lui pe motiv că, în loc să limpezească lucrurile şi activitatea de lobby, introduce mai degrabă confuzii grave din cauza definiţiilor sale prea ample şi prea vagi.

Laura Florea, preşedinta Asociaţiei Registrului Român de Lobby, a declarant ieri la conferinţa „Mediafax Talks about Lobby“, că ultimul proiect de lege a lobby-ului aflat în Parlament în ultima fază a deliberării îngrijorează cel mai tare, mai tare decât toate proiectele discutate şi neadoptate în ultimii 12 ani. Şi asta pentru că are definiţii prea largi care mai mult încurcă decât ajută.

Agenţia de presă Mediafax a organizat ieri conferinţa cu scopul de a pune în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi de a oferi noi abordări asupra des­făşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbatere au participat decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri, precum şi experţi din instituţiile europene şi internationale.

Potrivit Laurei Florea, preşedinta Asocia­ţiei Registrului Român de Lobby, proiectul de lege a lobby-ului aflat în Parlament îngrijorează cel mai tare faţă de alte proiecte, ea pledând în favoarea adoptării modelului Registrului de la Bruxelles.

Ea a explicat că, după aproximativ 12 ani de când se discută despre acest lucru, are speranţa şi dorinţa să fie cu toţii în stare să scoată o lege şi să meargă într-o direcţie proeuropeană, după principii care au funcţionat în alte ţări, nu după principii care nu au funcţionat şi exemple care nu au funcţionat.

„Avem o definiţie a lobby-ului cu scop larg (...) este aproape orice acţiune, cu scopul de a influenţa politicile publice, iar lobby-iştii sunt cu scop foarte restrâns, adică doar cei aflaţi sub contract, consultanţii, doar aceia pot fi catalogaţi drept lobby-işti“, a declarat Laura Florea.

La rândul său,  Leonard Orban, preşedintele Consiliului de administraţie al Institutului European din România, a declarat că proiectul de lege privind activitatea de lobby, aflat în Parlament, nu răspunde la cele trei deziderate: transparenţă, integritate şi comportament etic.

Potrivit lui Orban, principalul lucru pentru care legea lobby-ului trebuie adoptată ţine de trei deziderate importante, şi anume transparenţă, integritate şi de comportament etic.

„Aşa cum vedem, proiectul de lege existent în momentul de faţă nu răspunde la niciunul din cele trei deziderate, dimpotrivă“, a mai spus Orban, atrăgând atenţia că apare o „clasă de lobby-işti, un nou Barou, dar marea parte din activitatea de lobby şi demersuri ale grupurilor de interese ar intra într-o piaţă neagră“.

În faţa acestor observaţii. preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat că reglementarea lobby-ului este importantă, că Guvernul susţine reglementarea şi că Parlamentul va fi parte a dialogului cu actorii interesaţi pentru a promova o lege acceptată de aceştia.

El a adresat reprezentanţilor asociaţiilor de lobby şi companiilor de consultanţă prezenţi la conferinţă invitaţia de a crea un proiect care să reglementeze domeniul, pe care să îl discute cu Guvernul, astfel încât acesta să respecte legislaţia europeană şi română şi în vigoare.

El a precizat că este important ca domeniul lobby-ului să fie reglementat în România.

Senatorul PSD Mircea Geoană a susţinut că legea lobby-ului aflată în Parlament „trebuie scoasă imediat din pachetul extrem de complicat pe care legea amnistiei şi Codoul Penal le-au adus în dezbaterea publică“.

Geoană a atras atenţia că există riscul ca acest tip de legislaţie să fie perceput ca făcând parte din acea încercare de rezistenţă la transparentizarea vieţii publice din România şi a luptei împotriva corupţiei.

Europarlamentarul PNL Adina Vălean a opinat că în procesul legislativ este esenţial şi legitim dialogul cu toate sectoarele de activitate vizate de un act normativ, dar şi folosirea expertizei externe instituţiilor publice şi Parlamentului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO