Eveniment

O lege pentru sănătate

O lege pentru sănătate

Autor: Ioana David

03.09.2012, 00:04 189

În toamna acestui an ar trebui să fie publicată forma finală a legii sănătăţii, cu modificările care au intervenit după discuţiile cu toţi actorii implicaţi în acest domeniu. Cu toate că proiectul are aproape 300 de pagini, sunt extrem de multe semne de întrebare asupra modului în care va funcţiona sistemul după noua lege, care a fost lansată în dezbatere publică la începutul lunii iulie.

Casele judeţene de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, iar fiecare asigurat se înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere.

Cele 42 case se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări, astfel încât, începând de anul viitor, cetăţenii o să poată să-şi înscrie adeziunile.

Societăţile mutuale vor fi entităţile în jurul cărora va fi organizat întregul sistem de sănătate din România, acestea urmând să ofere un pachet restrâns de servicii în baza contribuţiilor obligatorii plătite lunar de angajaţi şi angajatori.

Chiar şi acum există un pachet de servicii de bază, dar se aşteaptă ca noul proiect de lege să-l restrângă deoarece în prezent sunt cuprinse multe servicii care, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, nu pot fi susţinute.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS). Acestea sunt principalele modificări aduse de noua lege a sănătăţii lansată în dezbatere publică în iulie. Totodată, spitalele vor fi organizate în unităţi nebugetare şi vor avea libertatea să facă angajări şi să ofere salarii în funcţie de competenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO