Eveniment

O mare realizare! Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene: Gradul de absorbţie a ajuns la 16%

Rovana Plumb: „Am pus la dispoziţie 155 mil. euro pentru burse ce se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât să putem preveni abandonul şcolar

Rovana Plumb: „Am pus la dispoziţie 155 mil. euro pentru burse ce se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât să putem preveni abandonul şcolar

Autor: Mediafax

09.05.2018, 00:04 1887

Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb a declarat că gradul de absorbţie a fondurilor europene din România a ajuns la 16%, iar principalele investiţii s-au realizat în infrastructură, educaţie şi sănătate.

În privinţa infrastructurii mari – transporturile, mediul şi energia –, ministrul a precizat că în prezent sunt aprobate şi contractate 174 de proiecte, iar valoarea eligibilă a acestora este de 6 miliarde de euro.

„Aceasta reprezintă jumătate din alocarea totală a acestui program. Avem 104 proiecte noi contractate, iar valoarea eligibilă a acestora este de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din alocarea pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare“, a menţionat ministrul.

Rovana Plumb a mai menţionat câteva dintre proiectele noi pe infrastructura de transport, precum reabilitarea căii ferate Simeria-Radna sau autostrada A3 Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş. Rovana Plumb a mai spus că în prezent sunt în derulare 70 de proiecte fazate (n.n.- acele proiecte care au fost începute în perioada anterioară de programare şi care se vor finaliza în actuala perioadă de programare), acestea totalizând 3,35 miliarde de euro.

Rovana Plumb a precizat, într-o conferinţă de presă, că proiectele fazate sunt finalizate în proporţie de 82-83%, iar cele 3,35 de miliarde de euro reprezintă 23% din alocarea progra­mului infrastructura mare.

„Între proiectele fazate amintim: autostrada A1 Lugoj-Deva, autostrada A10 Sebeş-Turda, reabilitarea tronsonului de cale ferată Sighişoara-Simeria, Magis­trala 5 de Metrou, dar şi extinderea staţiei de euprare Glina“, a mai spus Rovana Plumb.

Ministrul fondurilor europene a mai afirmat că s-a cerut de la Comisia Europeană pentru Programul Infrastructura Mare 1,085 miliarde de euro.

„Cifra reprezintă rambursări de aproximativ 11,78% din alocare. Dintre acestea, 800 de milioane de euro au fost investiţii în infrastructura de transport şi 270 de milioane de euro au fost investiţi în infrastructura de gaze şi energie“, a subliniat ministrul.

Ministrul a mai adăugat că a răspuns „necesarului înaintat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, în sumă de 600 de milioane de euro.

„Avem în vedere de a asigura populaţia cu servicii de apă şi canalizare, de exemplu extinderea sistemelor în judeţele Galaţi, Vrancea, Alba şi Valea Jiului sunt în implementare“, a menţionat Rovana Plumb.

În privinţa proiectelor din sectorul sănătăţii, ministerul a alocat 800 de milioane de euro.

„În momentul de faţă sunt puşi la dispoziţie 121,5 milioane de euro, destinaţi formării şi pregătirii a peste 60.000 de medici şi personal medical, prevenirii şi depistării unor boli, precum tuberculoza, cancerul de col şi de sâni, diagnosticul şi tratamentul hepatitei virale B2 şi C. În cadrul acestei campanii 1,5 milioane de români, adulţi şi copii vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii. De asemenea, avem 255 de milioane de euro alocaţi investiţiilor în infrastructura spitalelor pentru dotarea unităţilor de primiri urgenţe şi pentru ambulatorii“, a mai menţionat Rovana Plumb.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a mai adăugat că în sectorul educaţiei s-au alocat 712 milioane de euro, destinaţi sprijinirii copiilor şi nevoilor lor, precum şi atragerea şi menţinerea acestora în şcoli.

„Am pus la dispoziţie 155 de milioane de euro pentru burse ce se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât să putem preveni abandonul şcolar, abandonul educaţional şi, pe de altă parte, să putem să-i motivăm să poată să-şi continue studiile (...) în ceea ce priveşte infrastructura în educaţie, avem apeluri deschise în sumă de 419 milioane de euro şi prin aceste măsuri aproximativ 52.000 de elevi vor beneficia de infrastructura de educaţie la standarde înalte“, a mai precizat ministrul.

Rovana Plumb a mai adăugat că obiectivul privind absorbţia urmează să fie atins la finalul anului 2018, în sumă de 1,9 miliarde de euro, iar la acest obiectiv se adaugă şi fondurile din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO