Eveniment

O moştenire a crizei bancare prelungeşte agonia unei provincii austriece şi o împinge spre faliment

O moştenire a crizei bancare prelungeşte agonia unei...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2016, 20:54 2012

Creditori de talia Commerzbank şi PIMCO se pregătesc pentru o lungă batălie în instanţele de judecată cu o mică provincie austriacă pentru datoriile neplătite de o bancă locală.

Lupta ar putea împinge mica provincie în faliment, situaţie care  readuce în atenţie eficienţa incipientei uniuni bancare europene şi excesele băncilor.

Austria este una dintre cele mai mari surse de investiţii străine pentru România şi controlează o parte însemnată din sectorul bancar românesc.

Provincia Carinthia a mai făcut un pas spre insolvenţă după ce majoritatea creditorilor fostei bănci Hypo Alpe Adria au respins oferta făcută de Heta, instituţie de tipul „bad bank“ care a preluat pa­sivele băncii, de răscumpărare a datoriilor la un discount de 75%, scrie Handelsblatt.

Oferta a expirat vineri, o veste proastă pentru administraţia provinciei Carinthia, care a garantat obligaţiuni ale Hype Alpe Adria de aproape 11 miliarde de euro şi nu poate plăti în întregime aceste datorii. Carinthia are un buget anual de doar 2 miliarde de euro. Ministerul central de finanţe a exclus o ofertă mai bună pentru creditori.

Guvernul federal poate sprijini provincia, dar nu este obligat s-o facă şi probabil n-o va face, lăsând Carinthia să falimenteze, a spus Bernhard Felderer, preşedintele think tank-ului Consiliul Fiscal. El crede că defaultul nu va cauza probleme pe termen lung.

„Este o abordare neconvenţională, care poate cauza turbu­lenţe pe termen scurt pe pieţele financiare. Nu vor fi probleme pe termen lung“, a spus Felderer. Unele state europene au dovedit deja că există viaţă după insolvenţă, a adăugat el într-un interviu pentru Wirtschaftsblatt. Într-adevăr, economii precum Irlanda şi Spania au fost împinse în timpul crizei fi-nan­ciare spre faliment de problemele siste­melor bancare şi forţate să ceară bailouturi inter­naţionale. Însă acestea sunt economii peri­ferice ale zonei euro, în timp ce Austria face parte din miezul uniunii monetare. Dacă una din provinciile sale sale falimen­tează, i-ar pu­tea fi retrogradat ratingul. De obicei, după re­tro­gradarea calificativului de ţară vine şi re-du­cerea ratingurilor băncilor. Un purtător de cuvânt al Ad-Hoc Group, un grup al unor cre­ditori importanţi care cer înapoi mai mult de 5 mld. euro, a spus că oferta venită din partea Carinthiei a fost prea mică, iar creditorii cred că provincia poate plăti mai mult. Grupul include instituţii financiare precum Commerzbank, HSH Nordbank şi PIMCO.

Hypo Alpe Adria s-a lăsat pradă în anii 1990-2000 unei frenezii a extinderii în Balcani, unde a acordat credite pentru orice, de la afaceri imobiliare la achiziţii de maşini şi yahturi. Investiţiile s-au transformat în pierderi uriaşe. În acea perioadă banca a primit garanţii aproape nelimitate din partea guvernului Carinthiei sub mandatul populistului de extremă-dreapta Jörg Haider. Haider, liderul Partidului Austriac pentru Libertate, a găsit că banca îi poate folosi ca sursă de finanţare pentru proiecte care i-ar putea aduce prestigiu şi venituri partidului. Haider a murit într-un accident spectaculos de maşină. Aparent, el a condus beat şi cu viteză exagerată, potrivit The New York Times. Moartea lui a declanşat cea mai mare anchetă penală privind un funcţionar.

Hypo, cumpărată între timp de BayernLB, o bancă germană sprijinită de landul Bavaria, a fost naţionalizată de guvernul austriac în 2009. Heta Asset Resolution a fost înfiinţată pentru a lichida instituţia, pe care guvernul a încercat s-o repună pe picioare cu peste cinci miliarde de euro. Aparent, Heta are un deficit de capital de peste şapte miliarde de euro.

Autorităţile au impus în primăvara anului trecut un moratoriu privind plata principalului obligaţiunilor Heta care expiră pe 31 mai anul acesta. Autorităţile vor acum ca la lichidarea instituţiei să participe şi creditorii cu haircut-uri de până la 60%.

Până acum nicio provincie din Austria nu a mai falimentat şi nu există vreo lege care să reglementeze specific această situaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO