Eveniment

O navă rusească transportă metal din Mariupol, Ucraina cataloghează acţiunea drept furt

O navă rusească transportă metal din Mariupol, Ucraina...

Autor: Dorin Oancea

28.05.2022, 13:16 100

O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat oraşul, pentru a încărca metal şi a-l expedia în estul Rusiei, într-o acţiune pe care Kievul a catalogat-o drept "jaf", scrie The Guardian.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru agenţia de ştiri TASS că nava va încărca 2.700 de tone de metal înainte de a se deplasa spre est, în oraşul rus Rostov pe Don.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde a fost produs metalul transportat, relatează Reuters.

Scriind pe aplicaţia de mesagerie Telegram, avocatul poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat că acest transport echivalează cu un jaf din partea Rusiei: „Continuă jafurile în teritoriile ocupate temporar în Ucraina. După furtul de cereale ucrainene, ocupanţii au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol”.

Vineri, cel mai mare producător de oţel din Ucraina, Metinvest, a declarat că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate la Mariupol pentru a lua produse metalurgice aparţinând grupului, acuzând Rusia de piraterie.

Rusia a preluat săptămâna trecută controlul total al Mariupol, când peste 2.400 de luptători ucraineni s-au predat la oţelăria Azovstal. Ruşii au declarat joi că portul a fost deminat şi a fost deschis din nou pentru navele comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO