Eveniment

O nouă categorie de produse ar putea avea TVA de 9%

O nouă categorie de produse ar putea avea TVA de 9%

Autor: Ionel Dancu

11.11.2018, 10:37 1087

Propunerea legislativă completează Codul Fiscal în sensul în care se va aplica cota redusă de 9% asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri: „livrarea către populaţie a lemnului de foc, pe întreg lanţul de producţie, indiferent de forma de proprietate de unde provine”.

Proiectul prevede intrarea în vigoare a reducerii cotei TVA de la 1 ianuarie 2019.

„În ultima perioadă, populaţia se confruntă cu o criză a lemnului de foc deoarece legislaţia actuală împiedică accesul oamenilor la lemn de foc la preţuri accesibile şi în acelaşi timp procurat în mod legal. Preţul lemnului de foc pentru populaţie a devenit mai mare decât preţul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc”, se arată în expunerea de motive.

Cei 51 senatori şi deputaţi din PNL şi PMP care au iniţiat proiectul spun că la nivelul UE statisticile Eurostat arată că lemnul pentru foc în statele membre are cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia - 6%, Luxemburg - 8%, Polonia - 8%, Franţa - 10%.

„Diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populaţie va avea o consecinţă directă în reducerea cheltuielilor cu utilităţile în gospodăriile populaţiei, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creşterii nivelului de trai”, se mai arată în expunerea de motive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO