Eveniment

O nouă iniţiativă europeană: CE îşi propune dublarea traficului feroviar de mare viteză până în 2030

O nouă iniţiativă europeană: CE îşi propune...

Autor: Cosmin Pirv

09.12.2020, 15:00 100

Dublarea traficului feroviar de mare viteză, 100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic şi peste 30 de milioane de autoturisme cu emisii zero, sunt o parte dintre propunerile Comisiei Europene pentru 2030. Acestea fac parte din planul pentru o mobilitate verde, prezentat miercuri.

Comisia Europeană a prezentat miercuri „Strategia pentru o mobilitate sustenabilă şi inteligentă”, însoţită de un plan de acţiune cuprinzând 82 de iniţiative care vor ghida activitatea CE în următorii patru ani.

„Această strategie pune bazele procesului prin care sistemul de transport al Uniunii îşi poate realiza transformarea verde şi digitală şi poate deveni mai rezilient în faţa viitoarelor crize. După cum se subliniază în Pactul verde european, rezultatul va fi o reducere cu 90 % a emisiilor până în 2050, obţinută graţie unui sistem de transport inteligent, competitiv, sigur, accesibil şi la preţuri abordabile”, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit strategiei, până în 2030 cel puţin 30 de milioane de autoturisme cu emisii zero vor fi în exploatare pe drumurile europene, 100 de oraşe europene vor fi neutre din punct de vedere climatic, traficul feroviar de mare viteză se va dubla la nivelul întregii Europe, călătoriile colective programate pentru deplasări cu o lungime de sub 500 de km vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al carbonului, iar navele maritime cu emisii zero vor fi pregătite pentru lansarea pe piaţă.

De asemenea, până în 2035 aeronavele de mare capacitate cu emisii zero vor fi pregătite pentru lansarea pe piaţă, iar până în 2050 aproape toate autoturismele, furgonetele, autobuzele şi vehiculele grele noi vor avea emisii zero, traficul feroviar de marfă se va dubla şi Europa va dispune de o reţea de transport (TEN-T) multimodală deplin operaţională, pentru un transport sustenabil şi inteligent, cu conectivitate de mare viteză.

„Transporturile sunt coloana vertebrală care conectează cetăţenii şi întreprinderile europene şi sunt importante pentru noi toţi. Tehnologiile digitale au potenţialul de a revoluţiona modul în care ne deplasăm şi de a face mobilitatea noastră mai inteligentă, mai eficientă şi totodată mai verde. Trebuie să oferim întreprinderilor un cadru stabil pentru investiţiile verzi pe care vor trebui să le facă în deceniile următoare. Prin punerea în aplicare a acestei strategii, vom crea un sistem de transport mai eficient şi mai rezilient, care urmează o traiectorie fermă de reducere a emisiilor în conformitate cu obiectivele Pactului verde european”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO