Eveniment

O nouă lege a sănătăţii şi accent pe asigurările private de sănătate

O nouă lege a sănătăţii şi accent pe asigurările...

Autor: Adelina Mihai

17.11.2015, 00:05 464
Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia din Cluj şi preşedintele APGMR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România), spune că o prioritate pentru noul guvern trebuie să fie introducerea urgentă a asigurărilor private de sănătate.

„Există trei mari priorităţi pe care trebuie să le aibă guvernul la capitolul sănătate. Prima este introducerea asigurărilor private de sănatate şi creşterea ponderii sistemului privat până în 2020 la 50% din circuitul spitalicesc. A doua este introducerea unor stan­darde de cost, eventual achiziţii centralizate de echipamente şi ma­teriale sanitare. O altă prio­ritate este elaborarea legislaţiei care să prevină conflictul de interese în cazul persoanelor cu funcţii de conducere / ordonatori de credite în mediul public şi interese în mediul privat“, a spus Damian.

În opinia lui, aceste măsuri sunt necesare pentru a nu mai exista „mănuşi vândute cu un leu către un spital şi cu 10 lei către alt spital“ sau situaţii în care echipa­mentele medicale achiziţionate să rămână nefolosite.

În legătură cu problema con­flic­telor de interese, şeful Terapia a spus că trebuie să existe o legislaţie care  să limiteze si­tuaţiile de con­flict de interese, pentru că în prezent un şef de secţie dintr-un spital public nu poate avea o clinică privată, de exemplu. În ceea ce priveşte aspectele din plan economic la care trebuie să se uite guvernanţii, şeful Terapia crede că în prezent nu prea se acordă importanţă fenomenului deflaţiei. „Pro­pu­nerile mele pentru eco­nomie sunt: regionalizare cu scop de reformă administrativ-econo­mică-agricolă; măsuri de refor­mare (închidere) a întreprin­derilor de stat aflate pe pierdere; măsuri imediate antideflaţie; creş­terea capacităţilor economice ale misiu­nilor diplomatice în EAEU (Euro­pean-Asian Econo­mic Union), China şi India; crea­rea unui «fond civil de urgenţă» (cont curent de ajutor de forţă majoră - război, te­ro­rism) din economiile realizate prin redu­cerea investi­ţiilor în infra­struc­­tură“, a mai spus Damian.

„Iniţiativele de dezvoltare ale pieţei asigurărilor private de sănătate sunt binevenite în contextul procesului deja existent de regândire a sistemului public de sănătate. Pentru a reda sustenabilitatea sistemului de sănătate, este nevoie de o viziune şi o strategie pe termen lung la dezvoltarea şi implementarea căreia să participe atât Guvernul, cât şi actorii privaţi din sistem, această colaborare dintre mediile public şi privat având o contribuţie semnificativă”, a declarat Marius Popescu, director general al NN Asigurări.

 

Ce propuneri există în programul de guvernare al Executivului Cioloş la capitolul sănătate

- Elaborarea unei noi legi a sănătăţii

- Redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate pentru creşterea calităţii actului medical, dar şi pentru reducerea migraţiei în străinătate a medicilor

- Dezvoltarea de programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate

- Elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate, în vederea asigurării actului medical la standarde europene

- Standarde obligatorii de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar românesc şi un sistem de control în acest domeniu

- Evaluarea sistemului de urgenţă la nivel naţional şi realizarea unui plan de investiţii

- Încurajarea dezvoltarii asigurărilor private de sănătate, cu posibilitatea opţiunii asiguratului pentru redistribuirea unei părţi din contribuţiile de sănătate pentru asigurările private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO