Eveniment

O noua lovitura pentru firme: creste CASS

O noua lovitura pentru firme: creste CASS

Anca Petrescu, directorul de HR al LaborMed: Este evident ca strategia Executivului nu este de a ne stimula sa cream locuri de munca

11.03.2009, 22:29 167

Guvernul intentioneaza sa majoreze contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS) cu aproximativ un punct atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, a declarat ieri Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
In prezent, nivelul acestor contributii este de 5,2% pentru angajati si 5,5% pentru firme, dupa ce in ultimii ani a scazut cu aproape doua puncte procentuale.
"Avem o problema cu bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care acopera numai cheltuielile din primele trei trimestre din acest an. Stiti cum este situatia economica, multa lume este in somaj. In cel mai scurt timp posibil urmeaza sa modificam Legea 96/2006 pentru a majora contributiile de asigurari de sanatate si in felul acesta veniturile la buget vor creste cu 2,7 miliarde de lei", a spus Nechita, in cadrul Conferintei Nationale de Asigurari de Sanatate, organizata de Media XPRIMM.
Secretarul de stat spune ca banii vor fi folositi pentru compensarea medicamentelor, finantarea unor programe de sanatate si pentru a acoperi cota de participare a statului la construirea a 8-14 spitale regionale, proiect pentru care ministerul poarta acum negocieri cu Banca Mondiala.
Majorarea CASS vine intr-o perioada in care companiile incearca sa taie cat mai mult din cheltuieli pentru a trece de criza, iar recent au fost majorate cu 3,3 puncte si contributiile pentru asigurarile sociale (CAS). "Este un lucru la care, din pacate, ne asteptam, chiar ne intrebam ce va mai face Guvernul anul acesta. Este evident ca strategia Executivului nu este de a ne stimula sa cream locuri de munca si cred ca majorarea CASS va duce la cresterea somajului, deoarece companiile vor incerca sa functioneze cu numarul minim de angajati posibil", afirma Anca Petrescu, directorul de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed, companie cu 470 de angajati si afaceri estimate la 38 mil. euro in 2008. Ea spune ca majorarea CASS cu aproximativ un punct ar insemna o crestere a cheltuielilor cu aceasta taxa cu circa 20%.
"Este foarte mult, mai ales ca, daca ne uitam la alte tari europene, vedem ca in Romania contributiile pe salarii sunt cele mai mari. Ar fi o masura buna daca am vedea o imbunatatire a serviciilor medicale din sistemul public, dar acest lucru nu se intampla. De obicei, un angajat cu venituri peste medie se duce in sistemul medical privat daca are o problema de sanatate, deci plateste de doua ori pentru servicii medicale", a mai spus Petrescu.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai anuntat ieri ca pana in septembrie va fi definitivat pachetul de servicii medicale de baza, care va arata clar ce servicii medicale sunt oferite gratuit de sistemul public si pentru ce servicii romanii vor plati. Autoritatile promit insa acest pachet de baza de ani buni, dar inca nu l-au lansat.
Asiguratorii se asteapta ca aparitia acestui pachet sa duca la cresterea vanzarilor de asigurari private de sanatate, polite pe care oamenii le-ar putea cumpara pentru a acoperi plata serviciilor care nu vor fi incluse in acest pachet si coplatile.

12% din bucuresteni merg la clinici private
Bucurestenii au platit anul trecut 104,1 mil. euro pentru servicii medicale private si abonamente medicale, cu 56% mai mult decat in 2007, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata Mednet, la solicitarea Media XPRIMM. Pretul mediu al unui abonament este de circa 15 euro. Studiul arata ca circa 12% din locuitorii Capitalei au abonamente la clinici private, 80% din acestea fiind acordate ca beneficii de angajatori. Piata din Bucuresti a abonamentelor medicale a fost de 36 mil. euro anul trecut, in crestere cu 33%, iar cea a serviciilor medicale private (fara cele stomatologice), de 68,1 mil. euro, in crestere cu 71%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO