Eveniment

O nouă mână de ajutor pentru Ucraina: SUA aprobă asistenţă militară suplimentară de aproape 2 miliarde de dolari. Ucraina va primi şi sisteme antiaeriene Patriot

O nouă mână de ajutor pentru Ucraina: SUA aprobă...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.12.2022, 19:47 190

Administraţia Joseph Biden a aprobat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, urmând să fie furnizate inclusiv sisteme antiaeriene Patriot.

"În virtutea delegării autorităţii de către preşedinte, anunţ astăzi cea de-a 28-a livrare de armament şi echipamente către Ucraina începând din august 2021. Asistenţa de un miliard de dolari va furniza Ucrainei capabilităţi de apărare antiaeriană şi pentru atacuri precise, precum şi muniţie suplimentară şi echipamente esenţiale pe care Ucraina le foloseşte atât de eficient pentru a se apăra pe câmpul de luptă", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de CNN. În plus, Pentagonul va furniza Ucrainei asistenţă militară în valoare de 850 de milioane de dolari.

"Asistenţa de astăzi include pentru prima dată sistemul antiaerian Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane care zboară la altitudini semnificativ mai mari", a subliniat Blinken, oferind asigurări că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina cât va fi necesar. "Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi nevoie, astfel încât Kievul să poată continua să se apere şi să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor când va veni momentul", a susţinut Blinken.

Anunţul a fost făcut în contextul în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în vizită la Washington.

Rusia probabil va riposta vehement la anunţul Statelor Unite privind livrarea de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot Ucrainei. Moscova a avertizat deja că aceste sisteme vor deveni ţinte legitime ale armatei ruse imediat ce vor intra pe teritoriul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO