Eveniment

O nouă propunere de la senatorul Daniel Zamfir: Persoanele care au condus instituţii financiare nu pot fi membri în Consiliul fiscal

O nouă propunere de la senatorul Daniel Zamfir:...

Autor: Mediafax

04.02.2019, 11:12 328

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus, la Senat, un proiect pentru modificarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare care extinde restricţia nominalizării în Consiliului Fiscal şi la persoanele care, cu 4 ani înainte, au deţinut o funcţie de conducere într-o instuţie financiar-bancară şi nebancară.

„Actuala propunere legislative urmăreşte extinderea restricţiei nominalizărilor pentru membrii Consiliului fiscal şi la persoanele care, cu 4 ani înainte de potenţiala nominalizare, au deţinut o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii financiar-bancare şi nebancare. În vederea eliminării oricăror situaţii de incompatibilitate, dar şi pentru garantarea unei poziţionări obiective în elaborarea rapoartelor, respective în interpretarea datelor statistice referitoare la impactul economic al unor măsuri adoptate de alte instituţii, se impune modificarea şi completarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare”, argumentează Daniel Zamfir, în expunerea de motive a proietului legislativ.

Proiectul iniţiat de liderul senatorilor ALDE mai prevede că pe perioada mandatului, membrii Consiliului fiscal „nu pot fi membri în consiliile de administraţie, directorii executivi, cenzori sau auditori ai instituţiilor financiar bancare şi nebancare”.

„În vederea unei bune desfăşurări a activităţii derulate de membrii Cosiliului Fiscal, se impune ca, pe perioada mandatului, acestora să le fie interzisă activitatea derulată ca membri în consiliile de administraţie, precum şi deţinerea unor funcţii precum cea de director executiv, cenzor sau auditor, deţinute în cadrul instituţiilor financiar bancare şi nebancare”, susţine Zamfir, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

În prezent, potrivit Articolului 55, nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul fiscal o persoană care, cu 4 ani înainte de nominalizare, a fost membru al Parlamentului, al Parlamentului European sau a deţinut o funcţi de conducere în cadrul unui partid politic. De asemenea nu poate face din Consiliul fiscal nici persoana al cărei soţ/soţie, părinţi, copii, fraţi/surori, alte rude sau afini până la gradul al IV-lea inclusiv, deţin o funcţie de demnitate publică în cadrul Guvernului, Parlamentului sau PE sau o funcţie de conducerea într-un partid politic.

Proiectul lui Daniel Zamfir a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare aprobată în martie 2010 are rolul de a întări disciplina fiscală şi trebuie să contribuie la îmbunătăţirea programării bugetare pe termen mediu. Ea introduce o serie de reguli fiscale care trebuie să conducă la prioritizarea cheltuielilor bugetare şi la o politică fiscal-bugetară prudentă în perioadele de ascensiune economică, care să conserve spaţiul fiscal necesar stimulării economiei în perioadele de recesiune.

Rectificările bugetare sunt limitate la două pe parcursul exerciţiului bugetar si sunt introduse cerinţe de raportare care vor creşte transparenţa politicii fiscal-bugetare,potrviit site-ului Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal, o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare si să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice, conform sursei citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO