Eveniment

O nouă strategie a lui Putin: Rusia ar fi dus delfini dresaţi în Crimeea pentru a proteja o bază navală

O nouă strategie a lui Putin: Rusia ar fi dus delfini...

Autor: Petru Mazilu

28.04.2022, 15:31 1141

Rusia a amenajat două ţarcuri de delfini dresaţi de marină la intrarea în portul Sevastopol din Crimeea, potrivit Institutului Naval al SUA (USNI).

USNI a studiat imagini din satelit care arată că ţarcurile au fost mutate în acel loc la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră, anunţă BBC.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală rusă din Marea Neagră, care adăposteşte nave de mare valoare, aflate în afara razei de acţiune a rachetelor ucrainene, dar vulnerabile la operaţiunile de infiltrare subacvatică şi de scufundare.

În trecut, mamiferele marine au fost antrenate atât de armata americană, cât şi de cea rusă pentru a ajuta în operaţiunile subacvatice şi de combatere a scafandrilor.

O balenă beluga care purta un ham rusesc a fost supranumită „spion pentru un program de cercetare rusesc” atunci când a fost găsită în largul coastelor Norvegiei în 2019.

Experţii programului pentru mamifere marine al Marinei SUA susţin că delfinii pot fi antrenaţi să „ajute personalul de securitate în detectarea şi prinderea înotătorilor şi scafandrilor neautorizaţi care ar putea încerca să dăuneze oamenilor, navelor sau instalaţiilor portuare ale Marinei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO