Eveniment

O nouă tragedie este aproape din cauza presiunii pusă pe spitale. Medic: În patru prize se bagă aparate pentru 12

O nouă tragedie este aproape din cauza presiunii pusă...

Autor: Laura Buciu

11.10.2021, 13:56 73

Spitalele de pediatrie sunt sub presiunea pandemiei şi, cu toate că manifestările bolii sunt mai uşoare la copii decât în la adulţi, sunt şi factori de risc. La o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii, medicul Alexandru Ulici spune că riscul de incendii e mare.

Chiar dacă manifestările bolii sunt mai uşoare la copii decât în cazul adulţilor, sunt şi factori de risc, astfel că spitalele de pediatrie sunt şi ele sub presiune.

La o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România, cei mai buni medici pediatri din ţară şi-au spus opiniile în legătură cu modul în care pandemia afectează copiii şi spitalele de pediatrie. Au participat la dezbatere medicii Mihai Craiu (Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”), Alexandru Ulici (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu"), Alexandru Rafila (Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”) şi Mihai Gafencu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara).

„Avem nevoie de medici, în primul rând, de o structură care poate să facă faţă la cerinţele unei secţii. Crearea de paturi noi de ATI ridică o mare problemă, noi avem norocul că tot ce e cablu electric e de cupru, situaţia de a se supraîncălzi e mai mică decât la spitalele care au cablu de aluminiu. În patru prize se bagă aparate ca pentru 12 prize, ceea ce înseamnă o creştere a rezistenţei, se supraîncălzeşte sistemul, riscul de incendii e foarte mare", a spus doctorul Alexandru Ulici.

„Principala necesitate e resursa umană. Este de spus că rata de burnout şi chiar tentativă de suicid reuşită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la raţiune. Nu se poate lucra aşa. De la părinţi ar trebui un pic de raţiune, dacă sunt copiii puţin bolnavi, să îi ţină acasă", a spus doctorul Mihai Craiu.

Cu toate că manifestările bolii sunt mai uşoare la majoritatea copiilor, comparativ cu adulţii, pentru că intră în funcţiune imunitatea naturală, sunt şi categorii de copii în risc crescut, atrag atenţia medicii.

Manifestările bolii la copiii care au afecţiuni cronice sunt mai dificile, a precizat doctorul Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara.

„Există long Covid şi la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulţi, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator şi/sau long Covid. (…) Închiderea şcolilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenţi creşte de 3 - 4 ori riscul de anxietate/despresie. Eu, ca doctor de urgenţe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie", a spus doctorul Mihai Craiu.

„Amânarea unor proceduri poate duce la agravări ale patologiei de bază şi anul trecut am asistat la o creştere a mortalităţii care nu se explică prin altceva. Discutăm de morţii de COVID, care se înregistrează zilnic, dar nu discutăm despre alte patologii, despre pacienţi care nu au acces la servicii medicale. Ambele categorii reprezintă subiectul unor dezastre", a spus doctorul Alexandru Rafila.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternităţii Bucur, devenită linie Covid-19 şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi, unde e nevoie de rampe de oxigen şi ventilatoare performante. Maternitatea Bucur din Bucureşti, transformată în unitate Covid-19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi şi nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă. De la începutul pandemiei, medicii Maternităţii Bucur au îngrijit 516 nou-născuţi proveniţi din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceştia, 104 au avut complicaţii medicale din cauza prematurităţii şi au avut nevoie de supraveghere şi îngrijire medicală adecvată. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât din sistemul public, cât şi din cel privat.

Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi e într-o situaţie de urgenţă. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie şi unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă şi foarte gravă din neonatologie şi pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienţii internaţi au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratament şi monitorizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO