Eveniment

O poză pentru istorie. Dosarul licenţelor Microsoft, o afacere începută acum un deceniu soldată cu acuzaţii de mită de 20 milioane de dolari

15 aprilie 2004. La Palatul Victoria se semnează primul acord al statului român cu parteneri ai Microsoft, care le dă dreptul instituţiilor din administraţia publică să folosească produsele companiei americane. În prim-plan se află, în stânga, vicepreşedintele companiei Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria MARCUS DEKAN, iar în dreapta se află ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului EUGEN BEJINARIU. În plan secund, între Dekan şi Bejinariu, se află DAN NICA, ministru al comunicaţiilor şi în 2004 şi în prezent, iar în dreapta se află CLAUDIU FLORICÂ - pe atunci director al reprezentanţei Fujitsu Siemens România. Numele lui Florică apare asociat şi cu compania D-Con.Net din Elveţia, care a semnat contracte de 104 mil. euro în 2009 cu statul român şi de 7,9 mil. euro în 2012.

Autor: Adrian Seceleanu, Adrian Dumitrache

29.09.2014, 00:07 4727

La un an şi jumătate după ce cotidianul american Wall Street Journal scria că reselleri şi consultanţi ai Microsoft sunt anchetaţi pentru că ar fi dat mită în România pentru a obţine contracte cu statul, dosarul „mită pentru contracte“ a reizbucnit în forţă. În urma unei sesizări depuse în iunie 2013 de Corpul de Control al Primului-Ministru, DNA a efectuat cercetări în urma cărora a ajuns la concluzia că nouă foşti miniştri ar fi primit mită, ar fi închis ochii sau ar fi blocat cercetarea a diferite nereguli din contractele cu partenerii firmei americane, mărind astfel cu milioane de euro facturile achitate de stat. Din 2004 până în 2013 statul român a plătit Microsoft şi partenerilor 105 mil. $ şi 99 mil. euro, iar alte 46 mil. euro urma să fie plătite până în 2015. Mita plătită ar fi fost de ordinul zecilor de milioane de dolari şi euro.

Achiziţia de licenţe pentru toate autorităţile şi instituţiile de stat de la compania americană Microsoft - una dintre cele mai mari afaceri din industria locală de IT - care a debutat în anul 2004 - s-a făcut la preţuri cu 30-40% mai mari - pentru că mai mulţi miniştri fie au creat condiţiile pentru ca această factură să crească, fie au închis ochii şi au semnat acte de prelungire a contractelor, acuză procurorii DNA în cel mai mare dosar care vizează infracţiuni legate de achiziţia de software.

Procurorii DNA susţin, la capătul unei anchete care a durat mai mult de un an de zile, că miniştri din diferite partide au favorizat parteneri ai firmei americane, aceştia din urmă fiind şi cei care ar fi plătit mita pentru contracte: de la 82.000 de dolari pentru Mihai Tănăsescu, bani şi calculatoare pentru Ecaterina Andronescu până la zeci de milioane de dolari pentru foştii miniştri Şerban Mihăilescu şi Dan Nica. În acest context DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul-şef al DNA Codruţa Kovesi a solicitat procurorului general să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu. De asemenea, ea a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmă­ririi penale a lui Dan Nica. Pentru alţi cinci foşti mi­niştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănă­sescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşe­dintele Băsescu.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informa­ţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea în condiţii nelegale a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării programului «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

 

Foştii miniştri resping acuzaţiile

- Vicepreşedintele PSD Dan Nica susţine că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

„Societăţi offshore nu am deţinut şi nu deţin nici direct, nici indirect. Nu am cerut şi nu am condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui. Nu am avut nicio legătură cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea faţă de aceştia din 2000 şi până în prezent. Nu am crezut şi nu cred în necesitatea existenţei intermediarilor în relaţia cu un monopol“, menţionează Nica.

- Fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu, vizată de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri, a declarat că este şocată de acuzaţiile DNA, pe care le respinge, ea susţinând că niciodată nu a cerut şi nu a luat niciun leu.

„Luare de mită, spălare de bani sunt lucruri care... mă duc şi mă bat până la Dumnezeu. Aşa ceva în viaţa mea nu am făcut. Nu mi-a trebuit un leu de undeva“, a afirmat Ecaterina Andronescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. „Nu am cerut şi nu am luat (bani – n.r.). Vreau să spun lucrul acesta răspicat“, a subliniat Andronescu.

- Fostul ministru Alexandru Athanasiu, vizat de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri, susţine că nu a luat mită, nu a spălat bani, că nu este nici şocat, nici disperat în legătură cu acest anunţ, ci priveşte cu mult calm şi linişte sufletească. „Nu sunt nici şocat, nici disperat, pentru că aceste probleme au mai fost cercetate de DNA în urmă cu mai mulţi ani şi analizate foarte serios. Nu s-a găsit absolut nimic ilegal. Mai mult decât atât, nu ştiu ce să spun, sunt jurist şi un om onest în viaţă, iau act de această cerere a procurorului-şef al DNA, e legitim să facă cercetari, dar privesc cu calm şi cu foarte multă linişte sufletească“, a declarat Alexandru Athanasiu.

- Pe de altă parte, filiala locală a gigantului american Microsoft a transmis că firma „este determinată să respecte cele mai înalte standarde legale şi etice oriunde desfăşoară operaţiuni comerciale şi cooperează pe deplin în ancheta DNA“.

 

Cine a favorizat contracost partenerii Microsoft, conform DNA:

 

Senatorul Petru Şerban Mihăilescu, fost şef al Secretariatului General al Guvernului

- este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani pentru perioada în care a fost ministru (2000 - 2003)

- în perioada aprilie - noiembrie 2004, Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

 

Europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al comunicaţiilor

- este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani pentru perioada în care a fost ministru (2000 - 2004)

- Nica ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ceea ce a dus la situaţia în care statul a cumpărat licenţe cu circa 30-40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada aprilie - noiembrie 2004 Nica ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

 

Gabriel Sandu, ministru al comunicaţiilor

- este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani pentru perioada în care a fost ministru (2008 - 2010)

- Sandu ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off-shore, pentru a înlesni Asocierii D-Con.Net (lider), D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz, Dom Soft SRL încheierea acordului-cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

 

Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al finanţelor

- Tănăsescu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care a fost ministru (2000-2004)

- el ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat“ şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

- Tănăsescu ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania - alte capitaluri - sectorul nebancar“. Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.

 

Senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al educaţiei şi cercetării

- este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani pentru fapte din perioadele în care a fost ministru (2000-2003, 2008-2009, 2008-2012)

- Andronescu ar fi pretins şi primit în perioada 2001-2009 de la Siveco, cel mai mare producător local de software, şi firme colaboratoare, bani şi calculatoare.

 

Adriana Ţicău, fost ministru al comunicaţiilor

- este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani pentru perioada de câteva luni din anul 2004 când a fost ministru al comunicaţiilor

- ea este acuzată că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco.

 

Petru Daniel Funeriu, fost ministru al educaţiei şi cercetării

- este acuzat de abuz în serviciu pentru că în perioada în care a fost ministru (2009 - 2012) a semnat acte care au avut drept consecinţă crearea unei noi obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile.

 

Alexandru Athanasiu, fost ministru al educaţiei şi cercetării

- este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care a fost ministru (2003 - 2005)

- Athanasiu ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq (cumpărată la nivel global ulterior de compania HP) şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30-40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă).

 

Deputatul Valerian Vreme, fost ministru al comunicaţiilor

- este acuzat de abuz în serviciu pentru faptele din perioada în care a fost ministru (2010 - 2012)

- Vreme este acuzat pentru că a semnat un contract de 8,8 mil. euro care a suplimentat numărul de licenţe Microsoft cumpărate de stat la un preţ care nu reflectă discount-ul acordat de firma americană, şi pentru că nu ar fi dispus măsuri cu privire la nereguli în legătură cu aceste contracte, care i-ar fi fost semnalate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO