Eveniment

O rectificare bugetară grea: deficitul bugetar depăşeşte creşterea economică

O rectificare bugetară grea: deficitul bugetar...

Autor: Răzvan Botea

27.11.2019, 00:07 725

Proiectul de rectificare bugetară publicat ieri de Finanţe arată că veniturile bugetului general consolidat vor fi mai mici cu 18 mld. lei faţă de proiecţia de la rectificarea bugetară din august, în vreme ce cheltuielile se vor diminua cu doar 2 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar va ajunge la 44 mld. lei, echivalentul a 4,3% din PIB, mai mult decât creşterea economică de 4% prognozată recent de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

„Mult mai important ar fi să ne întrebăm ce se va întâmpla în 2020. Este an electoral, sunt angajate promisiuni de creşteri de cheltuieli şi în aceste condiţii s-ar putea ca investitorii internaţionali să înceapă să ne ceară un cost mai ridicat de finanţare a deficitului. Îngrijorarea ar trebui să fie în modul în care vor reacţiona pieţele financiare la acest deficit de 4,3% pe 2019, în condiţiile în care creşterea economică este de 4%. Este prima dată în ultimii ani când deficitul este superior creşterii economice, ceea ce înseamnă că intrăm pe o traiectorie de creştere a datoriei publice“, a declarat economistul Aurelian Dochia pentru ZF.

Veniturile bugetare totale ar urma să fie în valoare de 327 mld. lei în 2019, în timp ce cheltuielile vor ajunge la suma de 371 mld. lei. Economiştii spun că majorarea deficitului bugetar va duce la o creştere a costului de finanţare pentru stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO