Eveniment

O româncă spune că a descoperit în străinătate că "dorul de ţară" nu e doar o noţiune abstractă

O româncă spune că a descoperit în străinătate că "dorul de ţară" nu e doar o noţiune abstractă

Autor: Mediafax

30.11.2011, 19:32 214

Ioana Dumitrache Fuior s-a născut în Bucureşti şi a plecat în Franţa în septembrie 2002, "în căutarea unei vieţi mai bune şi mai senine". După multe tatonări şi studii, lucrează într-un domeniu total opus profilul său filologic: agent de asigurări în Paris. Se simte legată "organic" de România.

Deşi a plecat către "ceva mai bun", spune că dorul de ţară a încetat să mai fie doar o noţiune abstractă printre străini.

"Cu siguranţă îmi iubesc ţara. Când eram încă acasă, iubirea de ţară mi se părea o noţiune destul de abstractă. Aici, la Paris, departe de părinţi, de colegi, de locurile care îmi sunt atât de dragi, mi-am dat seama că îmi iubesc cu adevărat ţara şi am învăţat ce însemnă dorul de ţară, altă noţiune abstractă, necunoscută mie. Am realizat că oricâat de bine mi-ar fi «afară», faptul că primii şi cei mai importanţi ani din viaţă i-am trăit în România mă leagă aproape «organic» de ţara în care m-am născut. De aceea, sărbătorile şi evenimentele importante din viaţa mea am ales să le petrec în România", povestşte Ioana Dumitrache Fuior.

Nu crede că a făcut foarte multe pentru ţara natală de când a emigrat. Şi-ar dori să ajute financiar atunci când în România se produc catastrofe, dar are încă reticenţe.

"Mi-e teamă că banii mei, deşi puţini, nu vor ajunge la oamenii care au cu adevărat nevoie de ei", spune ea cu o umbră de tristeţe în glas .

Îi place România şi singurul lucru pe care susţine că ar vrea să-l schimbe este clasa politică.

"Cred că oamenii politici din România nu reprezintă poporul român. Prin acţiunile şi modul lor de a se comporta aduc prejudicii mult mai importante ţării decât câţiva indivizi izolaţi care-şi dau în petic prin Europa", îşi argumentează ea poziţia.

Din România încă îi lipseşte casa de la ţară cu pompă în curte şi aragaz cu butelie şi tăcerea care se aşterne peste sat când vine seara.

"Nu am putut să iau toate aceste lucruri şi multe altele, aşa că mi-am luat câteva volume cu Bacovia, E. Barbu şi Rebreanu", încheie ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO