Eveniment

O şansă pe sectorul sanitar românesc: Guvernul României prelungeşte acordul de împrumut cu BIRD destinat susţinerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar

O şansă pe sectorul sanitar românesc: Guvernul...

Autor: Mediafax

03.02.2021, 20:01 105

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre privind aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) la Acordul de împrumut destinat susţinerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar.

Amendamentul se referă la extinderea temporară a datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu 3 luni, în valoare de 250 milioane de euro, respectiv până la 31 martie 2021.

Potrivit elementelor agreate cu BIRD, data limită de tragere urmează a fi extinsă cu până la 4 ani, pentru a permite finalizarea activităţilor proiectului, inclusiv a centrului de mari arşi din cadrul spitalului judeţean Timişoara, aflat în curs de proiectare.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice, care a depus proiectul de HG, actualul proiect va fi continuat printr-o finanţare adiţională care urmează a fi contractată de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare în perioada imediat următoare, pentru a permite realizarea altor două centre de mari arşi, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu şi respectiv din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş.

„Acordul de împrumut are patru componente: întărirea furnizării de servicii medicale, îmbunătăţirea administrării şi guvernării sectorului sanitar, întărirea sistemului de sănătate publică pentru a răspunde crizei COVID-19, componentă introdusă în cursul anului 2020 în contextul nevoilor generate de această pandemie, managementul proiectului”, spun reprezentanţii MFP.

„Am solicitat Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare extinderea până în 2024 a datei limită de tragere a sumelor din Acordul de Împrumut din 2014, în valoare de 250 milioane de euro. Am obţinut acordul pentru extinderea temporară cu 3 luni a datei limită, în condiţiile în care termenul prevăzut în acordul iniţial a fost 15 decembrie 2020, dată până la care au fost accesate puţin peste jumătate din fondurile disponibile. Astfel, am deblocat încă 124 de milioane de euro care vor fi puşi la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru susţinerea proiectelor destinate îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale şi eficientizarea sistemului de sănătate din România, în această perioadă în care resursele financiare sunt atât de importante pentru gestionarea cât mai bună a crizei Covid-19 actuale", a declarat ministrul finanţelor, Alexandru Nazare.

La 17 iunie 2014 a fost semnat la Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, în valoare de 250 milioane de euro, destinat proiectului privind reforma sectorului sanitar-îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, ratificat prin Legea nr. 179/2014.

Până în prezent au fost trase din împrumut circa 126 de milioane de euro. Data limită de tragere a sumelor împrumutului, prevăzută în acordul de împrumut, a fost 15 decembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO