Eveniment

O speranţă în plus: industria germană îşi revine, ceea ce va ajuta, direct proporţional cu redresarea acesteia, industria României. Germania absoarbe aproape un sfert din exporturile româneşti

O speranţă în plus: industria germană îşi revine,...

Autor: Răzvan Botea

12.09.2020, 15:52 407

O analiză a institutului german ifo arată că industria germană, principalul motor al economiei nemţeşti, dă semne de redresare. Indicatorul institutului – care măsoară aşteptările economiştilor cu privire la industrie - a crescut de la 14,3 puncte în iulie la 15,4 puncte în august. Veştile sunt importante pentru industria româ­nească, în condiţiile în care aceasta este dependentă de mersul industriei germane: 23% din totalul exporturilor merg în Germania şi aproximativ trei sferturi din exporturi sunt produse industriale. Totodată, industria face peste 20% din PIB-ul României.

„Industria germană aşteaptă ca producţia să crească uşor în următoarele luni. Indicatorul ifo relevant a crescut la plus 15,4 puncte în august de la plus 14,3 puncte în iulie. Încetul cu încetul, industria - motorul economiei germane - revine pe drumul cel bun”, a declarat Klaus Wohlrabe, şef de sondaje la ifo, unul dintre cele mai respectate institute de cercetare economică din Germania.

Germania, Italia şi Franţa rămân principalii parteneri comerciali ai României, care a exportat în primele 6 luni din an bunuri în valoare de 28,6 mld. euro, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Dintre acestea, 46%, adică 13,3 mld. euro au însemnat exporturi de maşini, echipamente pentru transport. 

Cu toate acestea, industria româ­nească rămâne una de producţie de com­ponente, ansamble şi suban­sam­ble pentru industriile vestice, cu precădere Germania, unde sunt prelucrate şi trans­for­mate în bunuri cu valoare adăugată mare. Astfel, evoluţia indus­triei de echipamente şi utilaje a Germaniei devine foarte importantă pentru industria şi exporturile Ro­mâniei.

„Pentru prima dată în peste un an, producătorii de utilaje şi echipamente (germani – n. red.) se aşteaptă să extindă din nou producţia. Indicele a crescut la plus 3 puncte, după ce s-a situat la minus 12 puncte în iulie. Aşteptările în procesul de fabricaţie şi prelucrare a metalelor au devenit, de asemenea, pozitive pentru prima dată în aproape doi ani, crescând de la -11 puncte în iulie la plus 5 puncte în august”, mai notează reprezentanţii insitutului german.

La mijlocul lunii septembrie, INS va publica datele la iulie despre evoluţia producţiei industriale, cel mai important indicator pentru industria românească. Datele din primele 6 luni arată rău, însă datele din mai şi iunie arată că industria începe să îşi revină în dinamica lunară, chiar dacă ritmul anual a rămas negativ. La toate acestea se adaugă şi veştile bune care vin dinspre industria germană.

Potrivit prognozei de vară a Comisei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), industria românească ar urma să scadă cu 8,6% în 2020.

România, cu o scădere a producţiei industriale de 13,6%, an/an, în iunie (pe metodologia europeană – datele de la Eurostat, biroul european de statistică), se află pe locul 5 în topul celor mai mari căderi ale acestui sector. Imediat înaintea României se află Italia, al doilea cel mai mare partener comercial al României, cu o cădere a industriei de 13,7%. Pe locul al treilea în topul scăderii producţiei industriale în UE se afla, în iunie, Germania: minus 14,1%.

Analiştii economici spun că scăderea industriei româneşti este în strânsă legătură cu scăderea industriei vestice, la fel ca şi perspectivele de revenire din 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO