Eveniment

O surpriză fără precedent în acest an: Economia a crescut în T3 cu 4,5%, depăşind cu mult toate estimările

PIB-ul României a avansat în T3 cu 4,5% - INS

Autor: Adrian Voicu, Claudia Medrega

15.11.2011, 10:01 7340

Economia României a urcat în trimestrul trei cu 4,5% comparativ cu acelaşi trimestru din 2010, după ce faţă de trimestrul doi acesta a avansat cu 1,9%, arată estimările "semnal" ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acesta este cel mai puternic avans economic trimestrial de la începutul lui 2010 până în prezent. Analiştii intervievaţi de Ziarul Financiar au estimat că economia României va accelera în trimestrul al treilea, cu un ritm cuprins în intervalul 2,6- 3%, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, evoluţia fiind susţinută de producţia agricolă bună, dar şi de creşterea industriei şi revenirea construcţiilor în teritoriul pozitiv.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat o cifră de creştere economică pe T3 2011, de 3%, după o rundă de discuţii cu misiunea FMI prezentă la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului cu România. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în agricultură, 12%, construcţii, 10% şi turism, 19%, după cum a indicat preşedintele.

Anul 2011 a început destul de bine, cu o creştere a PIB de 1,7% în primul trimestru comparativ cu acelaşi interval din 2010. Totuşi, în trimestrul al doilea a urmat o încetinire a ritmului anual, indicator la care se uită pieţele externe şi agenţiile de rating, la 1,4%.

La nouă luni, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut comparativ cu perioada corespunzătoare din 2010 cu 2,6%.

Estimările "semnal" ale INS sunt publicate de institut mai devreme cu aproximativ 40-45 de zile decât cele provizorii. Pentru trimestrul trei, în variantă provizorie, va fi publicat Produsul Intern Brut în data de 6 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO