Eveniment

O ţară blestemată: Când primii care fură sunt cei care păzesc bugetul, nu mai e nimic de făcut

O ţară blestemată: Când primii care fură sunt cei...

Autor: Iulian Anghel

18.04.2018, 20:26 6924

Există în arhive o poză cu el. Stă în primul rând, dar pe cel mai lăturalnic loc, în dreapta, în sala de presă a Palatului Victoria. Pare singur şi izolat. Îngrozit în singurătatea lui. Capul grizonat i-a căzut în piept şi toată povara lumii i-a coborât pe umeri. Este o zi din iunie 2010, iar, de la tribuna de presă din sala de conferinţe a Guvernului, premierul Emil Boc dă detalii legate de anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu de tăiere a salariilor bugetarilor cu 25% şi de majorare a TVA la 24%.

Ieri, 18 aprilie 2018, la opt ani de atunci, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) i-a cerut oficial preşedintelui ţării încuviinţarea urmăririi penale împotriva lui - întrucât a fost ministru, legea cere această procedură. Numele acuzatului: Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor. Acuzaţia: corupţie. Şpaga primită, potrivit acuzaţiilor procurorilor: 2 milioane de euro, dintr-un „fond de şpagă“ de 20 de milioane de euro din care s-ar mai fi înfruptat alţi barosani precum Ionuţ Costea, fostul şef al Eximbank, sau Cristian Boureanu, fost deputat şi tovarăş de afaceri al ministrului. Societatea păgubită: CFR. Motivul care a făcut posibilă mita: reabilitarea infrastructurii feroviare, una dintre cele mai cumplite probleme ale României.

Iată ce spun procurorii, între multe altele: „Concret, în perioada 23 decembrie 2009 şi 3 septembrie 2010, Vlădescu Sebastian şi Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, au acceptat promisiunea remiterii unor sume de câte 2 milioane de euro de la reprezentantul în România al companiei străine, pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu într-un mod care să asigure, pe de o parte, finanţarea şi plata lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea şi plata efectivă a TVA restantă de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti – Câmpina“.

M-am uitat ieri din nou peste fotografia de care vorbeam la început. Iulie 2010. Aşadar, în vreme ce imaginea oficială îl arăta pe Vlădescu pătruns de griji, desigur, de grijile poporului ale cărui venituri tocmai fuseseră tăiate cu 25%, a cărui taxă pe consum tocmai fusese majorată cu 26% (de la 19% la 24%), toate acestea pentru a menţine statul pe linia de plutire, conturile ministrului finanţelor erau alimentate cu 2 milioane de euro, bani veniţi din jaful practicat asupra statului ale cărui fonduri chiar el le administra. Jaf din banii oamenilor cărora tocmai le majorase taxele.

Cum să-ţi poţi imagina că un stat poate rezista când este furat de Ministerul de Finanţe? Cum să construieşti drumuri şi autostrăzi când jaful vine din Ministerul Transporturilor şi de ce să te mai miri că trenul de la Bucureşti la Cluj face 12 ore pentru doar 500 de kilometri?

În ultimii ani, trei foşti şefi ai Fiscului au fost trimişi în Justiţie pentru corupţie. Cu cine să strângi taxe când şefii Fiscului sunt puşi cu toţii pe furat?

Miniştri, prim-miniştri, parlamentari, primari în funcţie sau „foşti“, toţi milionari din nimic, urlă azi că sunt vânaţi de Justiţie, vor să facă pârnaie în timpul liber, în viloaiele pe care şi le-au ridicat prin furt, din banii strânşi din taxe şi impozite. Cum să dispună Fiscul/ Finanţele/ evantual o direcţie specializată anchetarea felului în care foştii/actalii demnitari sau funcţionari şi-au clădit averi de necrezut pentru poziţiile publice pe care le-au deţinut/deţin când reţeta generală este furtul, când prima lecţie la preluarea mandatului este nivelul comisionului practicat?

Mai e de întrebat de ce România este în halul în care este? Mai e de subliniat că lupta politică împotriva Justiţiei este menită să acopere jaful uriaş la care de 28 de ani a fost supusă sistematic această ţară? Cine să dispună controlul averilor demnitarilor, modul în care sunt cheltuiţi banii publici, când primii care fură sunt cei care păzesc bugetul? Ce ţară blestemată!