Eveniment

O veste bună: Acordul de finanţare privind implementarea investiţiilor prin PNRR, a fost semnat

O veste bună:  Acordul de finanţare privind...

Autor: Cosmin Pirv

16.03.2022, 08:26 256

Ministrul Dezvoltării şi cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene au semnat Acordul de finanţare privind implementarea investiţiilor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), demers necesar înainte de lansarea apelurilor de proiecte.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), în urma acordului semnat, apelurile de proiecte se vor lansa în 1 aprilie.

Ministrul Cseke Attila a precizat că MDLPA gestionează integral două componente majore, Valul Renovării şi Fondul Local, precum şi investiţiile în cicloturism şi construirea de creşe.

Astfel, MDLPA a elaborat şi finalizat ghidurile solicitantului pentru proiectele finanţate din Fondul local şi Valul renovării şi a asigurat posibilitatea supracontractării cu 30% a investiţiilor din cele două componente, a anunţat ministrul Cseke Attila, care a precizat că supracontractarea asigură că vor putea fi cheltuiţi toţi banii alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, gestionaţi de MDLPA.

Bugetul pentru Valul renovării este de 2,2 miliarde de euro, ajungând la 2,8 miliarde de euro prin supracontractare, iar investiţiile urmăresc, în principal, lucrări de renovare energetică a blocurilor şi a clădirilor publice, precum şi proiecte integrate de consolidare seismică şi eficientizare energetică.

Ministrul Cseke Attila a precizat că, din fondul iniţial de 2,2 miliarde de euro, pot fi reabilitate aproximativ 1.400 de blocuri, însemnând 1,3 milioane de mp, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic şi sigure în caz de cutremur. Totodată, clădirile instituţiilor publice vor putea fi reabilitate şi eficientizate energetic şi, astfel, vor fi scăzute emisiile de carbon. În total, va fi finanţată renovarea a aproximativ 2.000 de instituţii publice prin PNRR.

Fondul local, cu un buget total iniţial de 2,1 miliarde de euro (2,7 miliarde de euro după supracontractare), are în vedere trecerea spre tranziţia verde şi digitală, prin investiţii în fondul construit, în achiziţia de transport verde, curat şi de digitalizare a documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism.

„Ţinta este să reînnoim parcurile auto ale localităţilor cu automobile inteligente şi verzi, prietenoase cu mediul”, a subliniat Cseke Attila. 1.135 vehicule noi, electrice sau cu hidrogen vor fi achiziţionate pentru reşedinţele de judeţ, municipiul Bucureşti, oraşe şi comune, dintre care 715 autobuze, 50 tramvaie, 50 troleibuze şi 320 microbuze.

„Transportul public în România va deveni mai verde şi mai inteligent în urma achiziţionării a 491 de sisteme digitale de management al transportului public, până în trimestrul II al anului 2026. Noile autovehicule vor beneficia şi de staţii de încărcare corespunzătoare, în urma achiziţionării a 13.200 puncte de încărcare, şi vor servi şi transportul elevilor”, a subliniat ministrul.

Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării va construi creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, aproximativ 1.091 km de piste de biciclete şi 5.522 de locuinţe pentru tineri, medici şi profesori.

Din PNRR, Ministerul Dezvoltării gestionează un buget total de 5,55 miliarde de euro, sumă ajustată cu posibilitatea supracontractării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO