Eveniment

O veste bună într-o mare de veşti proaste: inflaţia a scăzut sub 10%. Pe când vor scădea şi dobânzile?

O veste bună într-o mare de veşti proaste: inflaţia a...

Autor: Răzvan Botea

14.08.2023, 00:08 1860

În condiţiile în care lumea este excedată de veştile proaste legate de deficitul bugetar şi de noile taxe aşteptate, scăderea inflaţiei sub pragul psihologic de 10% este prima veste cu adevărat bună a acestui an Întrebarea care rămâne: când vor scădea şi dobânzile astfel încât oamenii să se reorienteze spre consum, iar sectorul imobiliar să se relanseze?

Inflaţia a scăzut sub două cifre în România, până la 9,4% în iulie, cele mai re­cente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), de la un vârf de aproape 17% în 2022. Este prima veste economică cu adevărat bună a anului, însă rămâne întrebarea când se va vedea şi scăderea do­bânzilor? Dobânzile au urcat pentru a contracara inflaţia prin scă­derea creditării şi deci a consu­mului, care să tragă preţurile în jos. Acum însă preţurile au început să coboare, dar dobânzile rămân sus.

Creşterea dobânzilor este însă o sabie cu două tăişuri la fel de ascuţite. Scopul este reducerea consumului, dar costul social este că persoanele cu venituri mici, şi aşa lovite cel mai puternic de inflaţie, se mai confruntă şi cu creş­terea ratelor la bancă, pentru că cei mai mulţi au dobândă variabilă în funcţie de ROBOR sau IRCC.

Analiştii financiari sunt de părere că cel mai devreme aproape de jumătatea lui 2024 va fi prima scădere a ratei dobânzii de politică monetară în România, pentru că inflaţia nu se dă uşor bătută, iar avansul preţurile trebuie să ajungă sub rata dobânzii de referinţă. De altfel, şi guvernatorul Băncii Naţio­nale a României Mugur Isărescu spune că este exclus ca anul acesta să scadă dobânda-cheie şi a spus clar că ţinta este ca dobânzile să treacă peste inflaţie. „Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că tre­buie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus“, a spus Isărescu.

Cel mai devreme undeva aproape de jumătatea lui 2024 vom vedea prima scădere a dobânzii de referinţă, spun analiştii financiari, dar este posibil ca dobânzile din piaţă (ROBOR, IRCC) să fluctueze, inclusiv în sus.

„Nu cred că rata dobânzii de politică monetară va scădea până la finalul anului, dar sunt mai multe evoluţii de luat în seamă. Ceea ce vedem acum în inflaţie nu este sub controlul autorităţilor, cum ar fi creşterile de preţuri la energie pe pieţele internaţionale“, spune Aurelian Dochia, analist financiar.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri